Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Раница RATEL Helikon-tex 25 литра

Свий
X
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Раница RATEL Helikon-tex 25 литра

Раница RATEL Helikon-tex 25 литра. В града, полето или планината... на разходка или по работа, често се налага да се носи някакво оборудване, багаж, екипировка и връхна дреха или дъждобран. За кратки излизания или пък с автомобил, е достатъчна една чанта, понякога даже стигат добре оразмерени джобове. Но стане ли въпрос за еднодневни преходи, екскурзии или носене на по-обемиста екипировка, примерно сериозен фотоапарат с няколко обектива, рано или късно се стига до обсъждането на раница. Защото колкото и да е удобна една чанта, ако се наложи малко по-дълго ходене с нея, неравномерното разпределение на теглото и недоброто прилепване към тялото уморяват и пречат при работа, работа с инструменти, снимане, каране на колело, катерене и прочие. Раницата в такива случаи няма алтернатива, а обемът подходящ за едно двудневни преходи се колебае между 10-30литра, в зависимост от условията и екипировката, която трябва да се носи. Точно в този клас раници се позиционира новата продукция на Helikon-tex с име RATEL. Helikon-tex, имат в гамата си раница със сходни данни отдавна. RATEL е подобрен вариант, с нов плат и разцветка и добавена функционалност.

http://www.helikon-tex.com

Притежавам старият модел, който беше позициониран като непретенциозна раница, сравнително универсална, сходен обем, MOLLE/PALS съвместима. Купих я най-вече за оборудване и екипировка, които не се ползват често, но с множество дребни елементи изискващи подреждане и прегледност, където MOLLE/PALS системата е много удобна за разни джобчета, калъфчета и възможност всичко е да удобно и прегледно. Има разбира се и много други раници с такава система на пазара, но в ценовия клас на тази са малко. От време на време, преглеждайки екипировката съм си мислел, че ако подобна раница бъде направена от по-качествен плат и с някои промени, със сигурност би ми била по-полезна и по-често би влизала в употреба. Рядко се случва, но понякога и маркетинг специалистите явно са на моето мнение и това е повод появата на RATEL 25 литра на Helikon-tex, да ми привлече вниманието. Вижда се се сходството със стария модел, но веднага се забелязват новият плат, различната кройка, промяната на презрамките и широкият кръстен колан. Имам много и разнообразна екипировка, която си иска и различни раници и системи за носене. Без много колебание, направо се обзаведох с двата нови модела раници + носимата чанта с тайната надежда, противно на законите на ентропията, поне в известна степен, редът в шкафа с екипировка да стане видим. Изпреварвайки събитията, установих, че видим за сега е само стремежът..., самият ред може би ще се появи след още много чанти и раници... Но поглеждайки от философската страна на въпроса, важен е пътят... нали... Сигурно много от хората с опит, вече са се усмихнали многозначително, когато споменах, че се обзаведох с две раници веднага и без проба... И са прави по принцип, раница за носене не бива да се купува без сериозна преценка и проверка. Всеки човек има различни мерки и размери и една раница за един ще е удобна, за друг неудобно. Всичко това знам, но от една страна идеологията ми за съхранение на екипировка е да бъде подредена и винаги готова, а количеството е сериозно. От друга в семейството нуждата от съвсем различни размери раници е винаги налице и това е удобство, защото веднага се намира приложение на всеки размер. Уточнявам, че в това ревю ще пиша само за модела RATEL 25 литра. По-малката, на мен ми е твърде малка, за да ми е удобна, за сметка на това бързо ми бе отнета, тъй че за момента нямам наблюдения върху нея. Но специално 25-литровата, „разходих“ в разстояния на няколко дни, пробвах я с екипировка и дори успях да тествам на планинска разходка натоварена с приблизително 18 кг. Но първо данните от производителя: Материал: 100% Cordura® 500D Размери на голямото отделение: 50x28x13 cm Тегло 1630 g • Ципове YKK® • Основно отделение + две допълнителни • Място за специален мех за вода • Презрамки с катарами за бързо откачане (Duraflex®) • Точки за закачане тип D-Ring • Допълнителни странични ленти за стягане с катарами • Широк кръстен колан, който може да се използва и отделно (сваляем) • Velcro панели • MOLLE/PALS съвместима Намирам за добре, че гърбът на раницата не е от перфорирана материя на дупчици. Сигурно мнозина смятат, че такъв гръб е предимство срещу запарване при носене, но аз такъв ефект не съм установил. Вярно е, че не съм и носил раница на голо, но пък и нямам намерение. Може тогава да е предимство, не знам. Но за сметка на това, при нормалната експлоатация, предпочитам солиден и здрав гръб, който да изкара по-дълго. Важно е да се отбележи, че гърбът и презрамките са най-натоварени и най-бързо там се проявява здравината на материала. Надявам се, използваният материал да се покаже във времето толкова здрав колкото изглежда на вид. За съжаление презрамките и кръстният колан са с мрежичка, би било отлично ако и те са решени като гърба на раницата. Износоустойчивостта е едната важна характеристика на плътните материали, но те имат и още осезаеми предимства. През зимата оставената на снега раница навсякъде, където има мрежички се набива със сняг, който се маха оттам само по един начин... като го разтопите с носене... Лятото пък подобен ефект с набиването в мрежичките на всякакви тревички и трънчета...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP0529.jpg
Прегледи:1
Размер:383.2 КБ
ID:128

Сваляемият колан е удобен за смесен тип използване, когато раницата често се сваля и слага, и особено ако е и свързано с редовно слизане и качване в автомобил. Коланът като отделен елемент е практичен според мен, най-вече за ловци, с малка чантичка за патрони закрепена върху него или за работна екипировка и при нужда от закрепване на множество малки джобове или други елементи за подреждане.

Име:IMGP0531.jpg
Размер:531.6 КБ
ID:129

Широкият колан добре разпределя теглото към кръста, така раницата „олеква“ и е удобна за по-интензивно използване. Свалянето на колана е много лесно, от вътрешната страна има велкро лента, която го придържа на място, въпрос е на секунди. Това решение е работещо за тази раница, която е малка и не предполага големи тежести за носене. При по-голяма раница и респективно тегло на товара, решението би довело до мачкане на кръстния колан и компрометиране на неговата основна функция. Тази раница е максималният размер, при който това решение е добра идея и е полезно.

Име:IMGP0540.jpg
Размер:414.7 КБ
ID:130

Трябва да се отбележи, че размерите на раницата и границите на регулировка до голяма степен ще са удобни за хора със сравнително голямо разстояние плещи, кръст. Презрамките са S-образни и са по-удобни отколкото на предишната версия. Решението да имат катарами за бързо сваляне е интересно. Отлично е, че са производство на сериозна фирма, иначе сериозно бих се замислил, преди да взема раницата. Отчитайки, че едва ли ще се ползват особено за постоянно откачане, закачане, при това тегло на раницата смятам, че няма да са проблем. Факт е, че това решение позволява експресно сваляне с две движения на раницата, което е неоценимо за аварийни ситуации, но не съм все още уверен, че допринася с нещо за общия комфорт. На няколко пъти тествах качване и сваляне на пълна раница от и на гръб, не намерих начин да го правя по-удобно ако са откачени презрамките. Може би с времето ще забележа и други приложения, но засега, това решение си има едно основно предназначение според мен. Във всеки случай, поне при мен, катарамите ще си седят на мястото, без да бъдат особено ползвани...

Име:IMGP0819.jpg
Размер:602.6 КБ
ID:131

Аз винаги съм си избирал т.н. „тактически“ раници. Основно заради удобството на MOLLE/PALS системата и възможността лесно да си ги преконфигурирам за конкретна ситуация. Раница с един или два големи обеми, в които всичко да е накуп, не намирам за удобна и практична, вероятно е и въпрос на организация и навик.

Име:IMGP0532.jpg
Размер:537.0 КБ
ID:132

Име:IMGP0533.jpg
Размер:462.4 КБ
ID:133

Име:IMGP0534.jpg
Размер:481.0 КБ
ID:134

Име:IMGP0535.jpg
Размер:527.2 КБ
ID:135

Това което намирам за особено удобно и приложимо за моите цели, са многото джобове, добре развитата вътрешна организация и възможност за подреждане на множество дребни елементи от екипировката, които винаги да са под ръка.

Име:IMGP0520.jpg
Размер:328.4 КБ
ID:136

Име:IMGP0521.jpg
Размер:301.6 КБ
ID:137

Име:IMGP0525.jpg
Размер:274.4 КБ
ID:138

Име:IMGP0527.jpg
Размер:433.0 КБ
ID:139

Име:IMGP0528.jpg
Размер:445.1 КБ
ID:140

Интересен е новият плат и новата разцветка на раницата. По каталог това е 100% Cordura® 500D На пипане и като усещане, платът изглежда здрав и водоустойчив. Cordura е класика, еталон за здрави платове. Създаден е от DuPont, сега е собственост на друга глобална компания, но от десетилетия всички „нововъведения” се сравняват с кордура. Плата е чист полиамид (найлон), като технологията на тъкане е в основата на здравината му. Плата е тежък и не може да се сравнява по характеристики с разни съвременни кевларени и подобни изпълнения, но си е точно класика за “хеви дюти” продукти. Пробите с душа за няколко минути затвърждават това усещане, но тепърва предстои да се види как ще е във времето, на слънце и прах. Разцветката е на пръв поглед странна, не натрапчива и с нищо не забележима. Това ми впечатление определено беше грешно. Разнасяйки раницата на разни места в различна обстановка, бях особено впечатлен, колко слабо забележима и сливаща се с разни текстури и обстановка е тази разцветка. Дори в градски условия, където всеки „горски“ камуфлаж е особено забележим, не се натрапва и за един бегъл поглед по-скоро би заприличала на раница втора употреба много носена... Което е впечатляващо... Тогава специално обърнах внимание и разбрах защо толкова много се гордее производителят с този плат и разцветка.

Име:IMG_9852.jpg
Размер:485.8 КБ
ID:141

Име:IMG_9855.jpg
Размер:446.1 КБ
ID:142

Име:IMG_9861.jpg
Размер:417.3 КБ
ID:143

Име:IMG_9871.jpg
Размер:402.5 КБ
ID:144

Естествено сред природата раницата е в „стихията“ си. Тук си е част от пейзажа, без уговорки. С други думи, за ловци, еърсофт, пейнтбол играчи и най-вече фотографи на птици и животни, раницата ще е отлично допълнение към един камуфлажен костюм.

Име:IMGP0772.jpg
Размер:575.2 КБ
ID:145

Име:IMGP0767.jpg
Размер:531.8 КБ
ID:146

Име:IMGP0786.jpg
Размер:551.8 КБ
ID:147

Дойде ред за проверка колко всъщност е реалната използваема вместимост. От опит знам, че литрите цитирани от различните производители какво значат, знаят само самите производители... Направих опит да събера съдържанието на една типична 35 литрова раница в тази. Трудна мисия, но както се оказа, че не е невъзможна. С няколко джоба отвън, особено с изнасянето на бутилката с вода и канчето от едната страна, съдържанието беше събрано. Което със сигурност значи, че може спокойно да се счита, че тези 25 литра в проспекта са реални и използваеми. Едва ли някой така ще натъпче раница предназначена за ден, два, но е важно да се види може ли така да се носи все пак. И отбелязвам, че ако някой ще си слага брадвата отвън, много внимателно трябва да осигури закрепването, за себе си смятам да добавя втора осигуровка. Вижда се как брадвичката не е закрепена добре. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP0731.jpg
Размер:600.9 КБ
ID:148 Всичко това се събра в раницата с известни усилия разбира се, но бях изненадан:

Име:IMGP0541.jpg
Прегледи:2
Размер:307.8 КБ
ID:150

Име:ranica_content.gif
Размер:640.4 КБ
ID:151

Ето и процеса на пълнене:

Име:colage.jpg
Размер:870.3 КБ
ID:152

~18 кг. Всичко е вече в раницата и/или върху нея.

Име:IMGP0616.jpg
Размер:291.5 КБ
ID:153

Плюсове и минуси

+ Ергономична и много удобна

+ Система за резервоар за вода

+ Отлична камуфлажна разцветка

+ Отличен, здрав, дълготраен, Добър плат

+ Отлични качествени ципове с големи удобни покрити с термо шлаух връзки, ленти за предпазване от дъжд

+ Удобна за подреждане на множество дреболии, много джобове, отлична вътрешна организация.

+ S-образни презрамки с бързо с катарами за бързо сваляне

+ Голям широк кръстен колан с възможност за лесно сваляне и отделно използване

- Отляво и отдясно, MOLLE/PALS системата е много пестеливо разположена и само в ред близко до гърба, което прави трудно закрепването на по-големи елементи.

- Този плат е само в една разцветка, няма избор.

- Материал 100% Cordura® 500D. За EDC раница е вероятно най-правилният избор, но бих се радвал ако я има и във вариант 1000D. или с вариант натоварените места, да са подсилени с 1000D.

- Катарами на презрамките

- Циповете не се отварят напълно.

Раницата към момента на ревюто е с цена 149 лв. Вносител www.arms-bg.com

За контакт с автора на темата или въпроси по статията (изисква се регистрация):
    Венцислав Петров - блог

...

...
    Прикачени файлове
    ADV-Bulgaria.com/member/2

Активност

Свий

В момента има 1 потребител онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 70 в 03:06 на 18-02-2016.

Зареждам...
X