Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Основни термини и информация за свободните радио диапазони

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Основни термини и информация за свободните радио диапазони

  14-11-2013, 09:28  * PMR 446


  e името на радиодиапазон, който е свободен за гражданска употреба в по-голямата част на Европейската общност, включително и в България. Разрешените честоти са:

  Канал.....Честота

  1...........446.00625 MHz
  2...........446.01875 MHz
  3...........446.03125 MHz
  4...........446.04375 MHz
  5...........446.05625 MHz
  6...........446.06875 MHz
  7...........446.08125 MHz
  8...........446.09375 MHz

  На този диапазон не може да се използват радиостанции с външна антена и излъчващи повече от 0.5W ERP, т.е. радиостанциите могат да бъдат само ръчни, подвижни, без възможност за смяна на антената или включването на външна такава.

  В много случаи ще видите в описанието на радиостанцията, че тя има повече от 8 канала. Това не е вярно: стандартът позволява само 8 канала на по-горе указаните честоти, а всичко друго, което се представя за канали, всъщност са сигнали за повикване, които са много повече и могат да бъдат поставяни на всеки от каналите така, че да чувате там само станциите, които имат поставен същия сигнал на същия канал. Тази система позволява по-добро използване на диапазона от множество потребители, които да не си пречат (чуват) помежду си. Това виртуално разделяне на повече канали всъщност се представя за канали на радиостанцията.

  Към момента има две системи за кодировка на сигналите за повикване: CTCSS и DCS. Втората е характерна само за радиостанциите от по-висок клас. Тя е много по-надеждна, защото използва цифрови методи. При CTCSS сигналът за повикване се формира като честота в диапазона от 67 Hz до 250.3 Hz.

  Имайте предвид, че за този диапазон е характерно разпространението подобно на светлината от точков източник, т.е. докъдето имате видимост, дотам ще имате и радиовръзка. В много проспекти се указват разстояния от порядъка на 5 км, но трябва да се има предвид, че това изключително зависи от конкретната обстановка.

  С такива радиостанции са правени връзки на повече от 20 км, а същевременно ще забележите, че само един хълм в планината напълно заглушава радиовръзката. Дори и да има сравнително пряка видимост, трябва да се има предвид, че листата на дърветата също задържат голяма част от енергията на излъчването, което предполага силно намаляване на работния диапазон в планински условия.

  Друг важен фактор е и качеството на конкретната радиостанция. Надеждна радиовръзка в по-сложни условия може да бъде евентуално осигурена само от достатъчно качествени радиостанции. При избора се ръководете от няколко основни белега за технологично ниво:
  - Да има DCS система за кодировка.
  - Да бъде ударо- и влагозащитена.
  - Да отговаря на военен стандарт MIL 810.  * CB (Citizen band)

  Съкращението СВ означава „citizen band”, в директен превод от английски - "граждански обхват". Диапазонът е 26.970 MHz до 27.850 Mhz. Видовете модулации са AM (амплитудна модулация), FM (честотна модулация) и SSB (модулация с една странична лента). Стандартно разрешените мощности са до 4 W.

  През 1945 г. в САЩ се състои конгрес по въпросите на гражданската радиовръзка, за която е бил отделен обхват в диапазона 460-470 MHz. Този диапазон е трябвало да осигури нуждата от радиовръзка за семейни, фамилни и други комуникации с нестопанска цел. Нуждата от такива комуникации е особено голяма там, където не е особено развита телефонната мрежа и особено за комуникация между превозни средства. Две години по-късно излизат документи, регламентиращи правилата за използване на диапазона, но отзивите на потребителите са общо взето негативни. По това време апаратурата, работеща на тези честоти, е много скъпа и освен това, честотният диапазон не предполага надеждност на връзката между подвижни обекти. Тогава започва търсенето на друг, по-подходящ диапазон за граждански комуникации. С помощта на много ентусиасти любители в края на краищата е избран участък в областта на късите вълни, където и окончателно се установява ‘гражданският диапазон”: 27 MHz.

  По-късно, през 1957 г., се приема документ 119944, който въвежда клас D лицензия. Тук отново не минава без проблеми поради факта, че предавателите по това време са били много несъвършени и са създавали много смущения в по-горния диапазон (28 Mhz), предназначен за радиолюбители, и това е предизвиквало много конфликти, но с течение на времето качеството на апаратурите е помогнало за установяването на траен мир. В САЩ и до ден-днешен CB комуникациите са много разпространени и се използват изключително широко. Оттам те добиват популярност и в много други страни, което прави този диапазон единствен световен стандарт за некомерсиални комуникации.
  В момента, независимо от развитието на различните средства за комуникации, безжични телефони и т.н., CB радиостанциите продължават да са популярни и широко използвани. Много подходящи са за връзка между автомобили, човек и автомобил и неподвижна станция и автомобил.

  Каква е далечината на връзка при CB?
  Както за всяка радиовръзка, нещата са много условни и зависят от редица фактори като взаимно разположение, терен, препятствия и антени. Като общо правило могат да се приемат следните практически установени дистанции:

  - От преносима към преносима станция: 1.5-7 км
  - От преносима към автомобил: 3-10 км
  - От преносима към стационарна: 5-15 км
  - От автомобил към автомобил: 10-20 км
  - От автомобил към стационарна станция: 15-40 км
  - От стационарна към стационарна: 20-80 км

  Кой може да използва CB радиостанции?
  В България всеки, който пожелае – обхватът е разрешен и достъпен за всички.

  Каква апаратура е най-добре да си изберем?
  Диапазонът на цените е голям, но много добра станция може да се купи между 50 и 150 евро. Различните модели имат различно предназначение и характеристики, т.е. трябва да избирате в зависимост от целите, с които купувате станцията. Има и преносими, и стационарни, и такива, които са предназначени за монтаж в автомобили. Гледайте изходната мощност да е 4W, да има AM и FM модулации, чувствителността да е по-добра от 0.65 мкв и потискането по съседен канал да е повече от 60 дб.

  Какво представлява усилвателят?
  Това е устройство, което се свързва между станцията и антената и усилва сигнала, като обикновено осигурява от 10 W до 400 W на изхода. Тези устройства са незаконни, защото в обхвата CB е разрешена мощност само до 4 W.
  Винаги помнете, че няма по-добър усилвател от качествената и добре монтирана и съгласувана антена!

  Каква антена да монтираме?
  Вариантите за избор на антена са неизброими. По принцип важи правилото "колкото по-дълга, толкова по-добре". Важно е антената да позволява работа с максималната мощност, която ще ѝ подадете на входа. Специално при автомобилите антената трябва да бъде така подбрана и монтирана, че да не е първата цел на някой клон (особено важи за 4х4 машините).

  Как се настройва антена?
  Много важно е, след като сте монтирали антената, да я настроите така, че да бъде излъчена максимална част от подадената енергия. Най-важният параметър е коефициентът на стоящи вълни, или съкратено, КСВ. Измерва се със специални уреди, които се казват КСВ–мер (някои радиостанции имат вграден такъв). Колкото е по-близък до 1, толкова по-добре. Добрите антени обикновено се колебаят около 1,1, а за приемлив резултат се счита КСВ под 1,5. Имайте предвид, че при КСВ над 3 може да се повреди крайният блок на вашата радиостанция и освен това ефективността на антената е минимална, следователно, далечината на осъществяваната радиовръзка също.

  Какво означава понятието прохождение и как влияе на радиовръзката?
  Прохождение се нарича отразяването на радиовълните от слоевете на йоносферата, което осигурява възможност за уверена връзка на разстояния от хиляди километри. Това е предимство за далечните радиовръзки, но същевременно е сериозен смутител за местните. Освен това, прохождението се мени силно в зависимост от състоянието на атмосферата и моментната слънчева активност. Колкото е по-голяма слънчевата активност, толкова по-често и по-силно се проявява ефектът на прохождението.

  Специални канали на CB са 9, 19 и 27.

  Канал 9 е предназначен само за повиквания при нужда от неотложна помощ, аварийни ситуации, бедствия, аварии и природни катаклизми.
  Канал 19 обикновено се използва от шофьори и други професионалисти на пътя, за да си разменят информация за пътната обстановка.
  Канал 27 се използва само за повикване и търсене на събеседник без предварително уговорен канал.


  VPetrov.photography
Зареждам...
X