Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българска народна банка

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Българска народна банка

  21-10-2014, 02:27
  Българската народна банка е основана на 25 януари през далечната 1879 година. Актът на създаването ѝ е указ на Временното руско управление, установено след Освобождението. Датата на създаване я прави не само една от първите институции на България, но и една от най-старите централни банки в света.

  Година след нейното създаване се приема закон за правото на емитиране на монети в Княжеството и това е де факто раждането на паричната единица български лев. Оттам насетне Българската народна банка е единствената институция, която може да емитира български парични знаци, монети и да поддържа стабилността на паричното обращение. Българската народна банка също така регулира и контролира банковата ни система.

  Конкурсът за проект на основната сграда на Българската народна банка е спечелен от архитектурно бюро "Васильов - Цолов" през 1939 г. и се осъществява от двамата съдружници - архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов.

  Зданието на Българската народна банка е импозантно, решено в монументален стил, подчертаващ нейния характер. Една от най-значимите сгради, определящи облика на централната градска част на София.  Фотограф: Венцислав Петров (VPetrov.photography)


  Всички изображения са заснети с Pentax K-3 и обективи SMC PENTAX FA 31mm f/1.8 AL, HD PENTAX DA 15mm F4 ED AL Limited

  Някои от изображенията са заснети и със статив BENRO C2980T
  VPetrov.photography
Зареждам...
X