Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Встъпителни думи към темата лизинг

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Встъпителни думи към темата лизинг

  27-04-2015, 01:06
  Автор: Станислав Танушев

  Статията е написана на 12.09.2013 и е последно редактирана на 21.04.2015

  Когато съдбата ме насочи да се занимавам с лизинг през 2000-та година, не знаех абсолютно нищо за лизинга. Тъй като никой не се е родил учен, реших че винаги мога да намеря учебник или книга и да се науча. Отидох на пл.”Славейков” в София - нали там има книги за абсолютно всичко. Оказа се, че не е съвсем „за абсолютно всичко”.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:1.jpg Прегледи:0 Размер:15.7 КБ ID:2777

  Питах на почти всяка сергия за книга/учебник за лизинг, но без резултат. На две от сергиите ме изгледаха укорително и казаха, че не продават порнографска литература. Доста по-късно все пак успях да намеря стар учебник от социалистическо време за „Лизинг и факторинг” /не го търсете – не струва/. Вече имах представа от лизинга, но като прочетох учебника допълнително се обърках – то е и логично, като се замисли човек – учебник за финансова услуга, от социалистическо време?! Видимо в България има недостатък от литература на темата лизинг, а оттам и малко се знае за тази услуга. По интернет естествено може да се намерят хиляди статии, но те пък отразяват спецификата на лизинга в съответната държава, където са писани, което често няма нищо общо с нашата действителност. Същевременно общият лизингов портфейл /ще обясня по-долу какво е това/ в България дори след лек спад през последните години е около 4 милиарда лева, което означава, че текущо около 150.000 хора и фирми са страни по действащи лизингови договори. Мисля, че е добре да се увеличи писаното слово за лизинга, за да разполагат настоящите и бъдещите лизингополучатели с малко повече информация. Както правят и писачите на статии от другите държави и аз ще фокусирам върху моята родина и особеностите на лизинга в България, именно с цел писаното да има максимална практическа стойност. За разлика от написаното в чуждестранните статии, аз ще се опитам да пиша достъпно и да не премълчавам нищо – без тайни, без енигми, без сложни „фактори” и т.н. заплетени думи. Знанието няма смисъл, ако не може да бъде обяснено лесно и разбрано от повече хора.
  Целта на настоящата серия от статии не е пълна изчерпателност. Всяка от подтемите в нея е достатъчна за самостоятелно изследване сама по себе си. Само за „историята на лизинга” може да се напише книга и при това – интересна /бях изненадан да науча, че нашествието на Англия през 1066 от норвежците, предвождани от Уилиям Завоевателя е станало възможно чрез лизинговане на цяла флотилия от 700 кораба, което пък е изненадало английското разузнаване и в крайна сметка е довело до победа и исторически поврати в историята на страната/. В нашата поредица, няма да има цяла книга, но ще има една статия. Виж статията "История на лизинга".
  След като сме се запознали с историята на лизинга, е разумно да се даде и съвременното му определение и да се разгледат разновидностите на тази финансова услуга. Статията с Лизинг и видове е отделена от другите, с цел лесно обновяване, както и лесно търсене от четящите.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:2.jpg Прегледи:0 Размер:5.6 КБ ID:2778

  За разновидностите на лизинга би могло да се напише не по-малко от дисертация. Нещо повече – момента в който я напишем и защитим, тя вече ще е остаряла, защото промените в пазарите през годините раждат непрекъснато нови и нови форми и видове лизинг, което само се ускорява тия дни. За да се опитам да преодолея проблема с остаряване на данните, периодично ще обновявам всички статии, като добавям съответните промени – там където има такива.
  Вярвам, че е полезно да се познава и начина на изчисление на лизинговите лихви – те далеч не са толкова еднозначни, а и през последните години с различни реклами и законодателство самата материя се е пообъркала.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:3.png Прегледи:0 Размер:77.5 КБ ID:2779

  Е, ще се постарая да разплета тази забулена в мъгла тема. Виж статията "Лизингови лихви".
  Определено е важно да се проследи как лизингът се е развивал и се развива в различните страни и континенти – подобни развития могат да се очакват и у нас. Отдавна вече лизингът е самостоятелна индустрия /независимо какво си мислят банкерите/.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:4.png Прегледи:0 Размер:63.7 КБ ID:2780

  При това тя е с огромна обществена значимост – потвърждение на този факт имаме от сериозната регулация на лизинговия пазар във всички развити държави и естествено в България. Лизингът „по света и у нас” е разгледан в статията Лизингови пазари”.
  Познаването на всички страни на лизинга може да ни помогне да го използваме по-пълноценно.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:5.png Прегледи:0 Размер:71.1 КБ ID:2781

  Ако лизинговият пазар е толкова голям, значи има някакви ползи от него. Съответно е разумно да разгледаме какви са ползите и как бихме могли да ги използваме. Виж статията "Ползи от лизинга".След като имаме някаква идея от историята, видовете, определенията, лихвите и ползите, има логика да посветим една статия на лизинговата практика – стъпка по стъпка.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:6.png Прегледи:0 Размер:54.5 КБ ID:2782

  Това е статията "Лизингова практика".

  Както във всички сфери на нашия живот, се случва нещата да се объркат.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:7.jpg Прегледи:0 Размер:8.6 КБ ID:2783

  Лизингът не прави изключение. Посветил съм статията „Затруднения при обслужването” именно на проблеми, които възникват по време на действие на лизинговия договор и съответно какво следва да бъде нашето поведение.

  Като всяка индустрия, лизингът си има и свой език. Понякога думи от ежедневния език придобиват друго значение, когато се използват в лизинговата семантика. За да събера целия лизингов жаргон, създадох Лизингов речник”.

  Ще се опитам в ред, подсказан от читателите, да развивам детайлно различните аспекти в допълнителни статии. Фокусът на тази серия от статии ще бъде насочен към практиката в България и там където използвам чужди източници, ще ги цитирам, така че да можете да четете и самостоятелно, докато аз ще се опитам да дам българския /в пряк и преносен смисъл/ превод.

  Малко за формата на писане – ще разделя статиите на тематични глави – „История на лизинга”, ”Определение”, „Видове лизинг” и т.н. и ще ги публикувам отделно. Макар всички те да са продължение една на друга, ще се постарая да могат да се четат отделно. Така читателят ще може да прескочи теми, които го интересуват по-малко и да фокусира върху по-интересните за него.
  Макар да спазвам елементарни правила за академично писане /като посочване на всички източници, които съм ползвал, ако не е авторски текст/, нямам претенции за академично съвършенство /да ме извинят моите преподаватели от УНСС и Университета в Шефийлд/.
  Една картина казва 1000 думи, а освен това е и приятна за гледане.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:7.png Прегледи:0 Размер:79.7 КБ ID:2784

  Съответно, за да съм малко по-приятен за четене, ще използвам снимки, картини и графики за илюстриране на съответния текст. Обичам да снимам, но определено нямам чак толкова снимков архив, за да мога да илюстрирам всичко, за което ще пиша. Съответно на първо време ще използвам снимки, картини и реклами от интернет. Ще се постарая, преди да ме подгони някой за авторски права на снимките, да обновя целия снимков материал с авторски материал или с такъв, който фотографът/художникът/авторът е съгласен да публикувам. Разбира се графиките, които използвам са изцяло авторски и са базирани на публично достъпни данни.
  Накрая искам да споделя моята мотивация за споделяне на това мое знание и отделяне на време. Ами ... знам нещо и бих искал съвсем безкористно да го споделя с този, който се интересува. Както написах и по-горе, виждам липса за подобна информация в българското писмено слово, което като горд българин не ми харесва. Съответно вместо да мрънкам /както често правим в България/ аз сядам да пиша. Малко ме гъделичка и егото, естествено – досега не съм срещнал в целия свят /не твърдя, че няма/ случаи, при който действащ лизингодател да споделя всички „тънкости на занаята” с публиката. Не мога да си обясня защо, но е факт и ако има други, то те явно са много малко. Същевременно /преди да бъда заклеймен от гилдията/, като бивш директор на лизингова компания считам, че е много разумно, лизингополучателите да са по-информирани. В своята практика, като лизингодател никога не съм разчитал на продажба на услугата „на сляпо” /лизингополучатели ВНИМАВАЙТЕ – не всички са като мен/. Съответно вярвам, че с тази серия от статии ще помогна не само на лизингополучателите, но и на самите лизингодатели и на цялата индустрия. Е ... как да не се впуснеш да пишеш
  Редно е да кажа и няколко думи за мен, за да е ясно защо имам самочувствието, че имам какво да кажа на темата лизинг. Обучението ми е търговско, а целият ми стаж /25 години към момента на писане на тези статии/ е в сферата на финансовите услуги, като последните 15 години са изцяло в лизинговата индустрия. В лизинга съм заемал ръководни позиции на току що възникнала компания, на средно голяма и бързо растяща, на лидер на българския пазар /Теодор да ме извини, но го водехме по едно време/, на сливащи се лизингови дружества, на лизингова компания със затихващи функции и на лизингов брокер. Реално в лизинга няма много други възможности за корпоративно развитие. Именно през тези 15 години в България /за която пиша/ възникна лизинговият пазар в България, създадохме лизингова асоциация, конкурирахме се ожесточено, правихме много грешки, създавахме продукти, имахме проблеми, растяхме бързо, участвахме в създаването на лизинговото законодателство в България, партнирахме си с други лизингови компании и доставчици и естествено имахме много клиенти-лизингополучатели. За себе си мога да кажа, че бяха чудесни 15 години. От целия този път резултатът е знанието, което споделям с вас.

  Съзнавам, че каквото и да напиша и колкото и често да го актуализирам, винаги ще останат отворени въпроси. Дори колкото повече се пише, толкова повече въпроси изникват. За да излекувам този проблем отварям и мой блог, където който иска може да задава въпроси, да предлага нови теми за статии, да ме коригира ... е може и добра дума да каже. Ще се радвам да се срещнем във виртуалното пространство.

  Пожелавам приятно четене.
  Последно редактирано от Tanushev; 31-10-19, 21:57.
Зареждам...
X