Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тактически - термин, определение и дефиниция

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Тактически - термин, определение и дефиниция

  14-01-2014, 09:23


  „тактически“ – определение, което се среща, за различни продукти, в много различни и често противоречиви определения. до голяма степен, определението, макар и често срещано не говори нищо смислено на повечето хора, освен някаква мъглива асоциация с нещо свързано с военните.

  в българския тълковен речник тактика е определена като: съвкупност от средства, начини на действие, насочени към постигането на определена цел; линия на поведение. военна тактика. избрана тактика. сполучлива тактика. прилагателно име тактически, тактическа, тактическо, множествено число: тактически.

  още тук започват неяснотите, защото в англоезичния свят терминът „тактически“ се дефинира, като свързан с военните, въвлечен във военна операция, която се характеризира с по-скоро локален аспект, по-малка и по-незначителна от т.н. „стратегическа“ операция. също „тактически“ се използва като определение за въвлечен, носен или в помощ на военна част.

  целта на тази публикация е, да се хвърли повече светлина върху определението „тактически“ и реалното му значение свързано с предмети и неща около нас. до голяма степен, широкото навлизане на прилагателното „тактически“ и най-вече неговата настойчива употреба, било то на място, но твърде често съвсем нелогично, е свързано с рекламирането на различни продукти. „тактически“ се асоциира с военните, рискови операции, изключителна надеждност и издръжливост. за съжаление рекламата въобще не е, каквото би искала да бъде и много често, употребата на това определение няма нищо общо с реалността, качествата или предназначението на един продукт.

  но преди да разгледам рекламните стратегии, първо ще дефинирам понятието като такова и възможният смисъл в неговото използване. „тактически“ във военната наука е определение за действия в обозримо или локално ниво и аспект. тактическите операции, са действия и стратегии, призвани като цяло да обслужват локални аспекти на големи стратегически операции или приоритети. постепенно, понятието навлиза в много среди и започва да се употребява все по-често. коренът на неговото значение е свързан със сравнително ограничен и локален обем. това е и връзката с конкретни воини, екипировка, малки звена и тяхното оборудване. в миналото, у нас възрастните хора са свързвали подобни значения, когато са наричали нещо с определението „военен“. сходно е било и отношението, като към нещо здраво, надеждно, издръжливо и подходящо за използване от военните. съпоставяйки двете определение, виждаме, че „тактически“ носи смисълът и зарядът, но е по-правилен и конкретен термин.

  като се абстрахираме от безразборната употреба на определението „тактически“, то неговата смислена употреба е тогава, когато имаме изпълнени следните условия:

  - предмет или специална услуга, конкретно предназначени за използване във военни условия и с приложение и качества свързани с постигането на военни цели.
  - част от оборудване предназначена за използване от воини или други лица със сходни задачи и конкретно адаптирана към изисквания и условия на възможното бойно поле.
  - оборудване и екипировка предназначени за специални сили, части или хора изпълняващи особени задачи, близки или еквивалентни на воденето на военни действия или изпълнявани в трудни условия.

  и какво все пак общо има между тези дефиниции и някой нож, на който две трети от площта му е с надпис „tactical”, струващ десетина лева и който бива продаван на сергия на битака? нищо общо няма, както впрочем и нямат общо и поне 80% от предметите и артикулите, които са надписани или определени от някой по този начин.всъщност много малко вероятно е, един предмет или екипировка, които наистина отговарят на определението „тактически“ да бъдат и надписани явно и видимо по този начин.

  какви са предимствата, защо и кога има смисъл, да търсим и избираме екипировка и оборудване, които могат да бъдат класифицирани реално като тактически?

  много често, една и съща екипировка може да я има в различни варианти, като един от тях да е тактически, а на практика същата, или с някои разлики да бъда позиционирана като ловна или туристическа. възможно е, до голяма степен в такава ситуация, основните качества да се припокриват и за неподготвения купувач, да бъдат на практика еднакви. и все пак, къде и в какво са разликите? първата и важна отлика, е цветовото оформление. добрата тактическа екипировка, винаги е възможно най-малко забележима. цветовете и, са съобразени с основното и предназначение, но при всички условия, отговарят на условието да са възможно най-сливащи се с околната среда и най-малко привличащи вниманието. основните „моно“ цветове са черно, предимно за полицейска тактическа екипировка, зелено и хаки за сухопътни сили и тъмно синьо за морски тактически цели. имайте предвид, че за конкретни цели се използват сложни съчетания и камуфлажен рисунък, който отговаря на конкретни местности и географски области и сезони. недейте смята, че „камуфлирането“ на една екипировка е нещо лесно за осъществяване. предмет е на много сложна теория и на не една дебела книга. конкретно за цветове, камуфлаж и теория, ще пиша в друга публикация, за сега това е достатъчно.

  друга важна характеристика на оборудване, което реално може да бъда определено като тактическо е липсата на излишни функции, минимизирането на сложността на устройството и осигуряването му срещу възможно най-силни въздействия, като температура, вода, удари. на бойното поле, най-ценното е екипировката да издържи и да работи в крайно неблагоприятни или дори в непредвидени за нея условия.
  един тактически телефон, ще е осигурен срещу удари, намокряне и екстремни температури, но едва ли ще имате на разположение с него набор занимателни игри, страхотни цветове на дисплея и хай фи стерео звук. друга важна отлика, между тактическа и друга екипировка, са светло-отразителните елементи. дори и когато една туристическа екипировка е решена в ненатрапчиви и тъмни цветове, почти винаги, тя е добре „нашарена“ със светлоотразителни елементи по нея. и разбира се това е логично, но представете си един разузнавателен взвод, който и при най-малката светлина започва да „свети“ като коледна елха...

  винаги имайте предвид, че в тактическата екипировка дори и формата винаги се съобразява с нуждите от минимална забележимост. за голяма част от оборудването, електронни системи и т.н., има множество стандарти за издръжливост, по които би могло да бъде оценена до голяма степен устойчивостта на редица възможни натоварвания. ако се върна на примера от началото с ножа от сергията, то какъв би бил един нож, който да може да бъде наречен тактически?

  на първо време, да няма надпис тактически... след това преценете, дали острието е от стомана, която да гарантира достатъчна устойчивост, но в същото време да не изисква екзотични и скъпи методи за точене. формата на острието трябва да е достатъчно практична, приложима за максимално количество ситуации. дръжката на един такъв нож, при всички обстоятелства трябва да е издръжлива на редица разтворители, горива и средства за почистване. ножът не бива да изисква специални средства за поддръжка или често обслужване. и разбира се, няма как да е позлатен, червен със сини ивици или прочие дизайнерски решения...

  в подобен стил може да бъде оценена и почти всяка екипировка или оборудване, доколко отговарят на определението тактически. а това дали всъщност ако имате избор, би следвало да изберете екипировка определена като тактическа, зависи от вашите цели и намерения. имайте предвид, че такава екипировка, по принцип е по-скъпа, с по-малко функции, но по-издръжлива и надеждна. тук всичко е въпрос на цели и баланс. но когато пак срещнете надпис „тактически“ погледнете критично и проверете доколко и дали има общо между надписа и реалната функционалност.

  за да бъда по-ясен, давам и малък пример:


  [ATTACH=CONFIG]n3007[/ATTACH]


  три ножа, добре известни на всички:

  средният червен викторинокс, не може да бъде определен като тактически.

  аргументите:

  -червен цвят
  -сравнително малко острие, трудно би се справило с по-широк спектър задачи.
  -няма заключване на острието, в напрегната обстановка, лесно може да причини сериозно нараняване

  най-долу, е специализиран викторинокс за служби като гражданска защита, пожарна и прочие. притежава достатъчно дълго острие, заключващо се. той също не може да бъде класифициран като тактически нож, аргументите:

  - електриково жълт цвят, светещ в тъмното след осветяване. безспорен плюс при използване от службите за които е предназначен и недопустим при военно полеви дейности.
  - сред инструментите му, има ненужни за военно полеви дейности, например трион за триплексови стъкла на автомобили.

  и най-горе, е нож на същата фирма, който е единственият, който може да бъде определен като тактически. това е и официалният нож на бундесвера, специална поръчка, с добре и оптимално подбран набор инструменти, цвят, състав на пластмасата и т.н.

  VPetrov.photography
Зареждам...
X