Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Системи за пречистване и обеззаразяване на вода

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Системи за пречистване и обеззаразяване на вода

  04-01-2014, 08:48


  Към въпроса за първенството на яйцето или кокошката, може да бъде добавен и още един: Кое е най-важното във всяка ситуация?
  А въобще, що за въпрос без ясен контекст..., ще си кажете?

  В голяма степен, за каквато и да е обстановка да става въпрос, водата винаги е фактор, без който няма живот. И в прекия и в преносния смисъл! И осигуряването на вода, спокойно може да бъде определено като най-важният фактор във всяка ситуация.

  Водата..., всеки когато се премери на кантара, трябва да знае, че над 60% от теглото му е вода. И дори няколко процента обезводняване са достатъчни за нарушаване на пълноценните жизнени функции. Без храна може да се оцелее повече от месец. Без вода, хоризонта на събитията в зависимост от температурите, е от денонощие две, до максимум седмица, десетина дни. Нормалната доза вода за възрастен развит човек, е от 1.5 до 2.5 литра средно за денонощие. Хранене с белтъчни храни задължително изисква и съответното количество вода, ако я няма, по-добре да не се яде. Количествата вода, които са необходими, силно зависят и от околната температура, примерно в диапазона между 4 градуса по Целзий до 32 градуса по Целзий, минималното количество вода, се колебае от 1.2 литра, до близо три литра за денонощие. Счита се, че ако загубата на вода достигне 25% от телесната маса, това обикновено води до смърт.

  По-голямата част от земното кълбо е покрито с вода, но макар тя да изглежда лесно достъпна, въобще не е така. Водата, която става за пиене, е малък процент и в обширни географски райони, е дефицит. По нашите географски ширини вода има много и лесно се намира. Природните източници като реки, езера, естествени и изкуствени са навсякъде около нас. Нормата на валежите също е висока, през всички сезони. Но това че сме буквално заобиколени с вода, не означава, че тя може навсякъде и по всяко време да бъде използвана като питейна.

  В много ситуации, особено когато сме далеч от възможността да си купим бутилирана вода или да налеем от източник, който е проверен и достъпен, възниква въпросът с пречистване и обеззаразяване на вода с неизвестно качество от локален водоизточник. Това е често срещана ситуация, дори и в нормални обичайни условия, при туристически преходи, по-дълга работа или престой далеч от населено място. Тук трябва да отбележа, че се допуска водата за технически и битови цели, да има занижени изисквания към прозрачност и цвят, а също и съдържание на минерални вещества. Но и такава вода, не бива да съдържа отровни вещества и бактерии.

  Ако сме в ситуация да нямаме гарантирано безопасен източник на вода, възниква въпросът за способите и мерките за очистване и обеззаразяване на водата, до която имаме достъп. Аз лично смятам, че начините и системите за пречистване и обеззаразяване на вода, са първото, най-важното и основен елемент, на всяка концепция, за живот далеч от удобствата на цивилизацията. А дори и в голям град и населено място, винаги може да възникне ситуация, обусловена от природно бедствие, авария и въобще катастрофично събитие, която да ни доведе до необходимостта от използване на непроверени източници.

  Целта на тази публикация, е да разгледа преносими средства за пречистване и обеззаразяване на вода, които основно са предназначени за лично използване или в рамките на малък кръг от хора. Става въпрос за малки като обем и тегло апарати.

  На първо място, трябва да се разгледат отделните методи за обеззаразяване на вода. Първият и най-икономичен от гледна точка място и тегло е химическият. Има много производители, които предлагат т.н. „таблети за почистване“ на вода. Обикновено съдържат хлор, понякога и други помощни вещества. Едни от най-качествените на пазара съдържат и сребърни йони, за да може водата обработена с тях да запази годност за употреба по-дълго време. Вече споменах, че предимствата са малко тегло, обем и лесна употреба, но за съжаление имат и много недостатъци. На първо време, срокът на годност не е много голям, от порядъка на до две-три години. Освен това, проблем е, че обработената с химически средства вода, не се препоръчва за употреба продължително време. Разбираемо е, редовната употреба на такава вода не е особено здравословно. В рамките на този абзац, споменавам, че методите за химическо обеззаразяване са много, има възможност задоволителен ефект да бъде постигнат с различни химични вещества, но всички те страдат от еднотипни проблеми, които бяха споменати по-горе. При това различните алтернативни химични методи, обичайно са в пъти по-вредни и потенциално опасни за здравето от таблетите на реномирани производители. Другият голям проблем с химическите средства е, че водата не се почиства от твърди частици.

  Проверен и надежден метод е "кипването" на вода. Проблемите с този метод са, че е много енергоемък, изисква време за завиране, още толкова за изстиване. За да има сигурност, водата трябва да ври поне 5-10 минути. Важно е, да се знае, че водата завира на различна температура в зависимост от надморската височина. Което значи, че на високо, трябва да отчитаме този факт, и да оставим да ври по-дълго време.

  Едни от най-старите методи са механичното филтриране на водата. Може да бъде реализирано в повечето случаи, наличие на достатъчно вода и с подръчни средства и методи, които като описание са предмет на друга публикация и върху които няма да се спирам сега. С няколко думи, времето, слънчевото лъчение, въздухът и механичната филтрация могат да почистят практически всичко.

  Но в тази публикация иде реч преди всичко за методи и средства, които можем да носим и употребяваме максимално бързо и без да разчитаме на неограничен ресурс от време и вода, слънце и прочие. Средствата, които можем лесно да пренасяме и употребяваме с достатъчен практически капацитет се делят основно на два вида:
  Механични филтри с някакъв вид помпа и такива за ултравиолетово облъчване на обработваната течност.

  С опита, който имам до момента, намирам, че най-работещата схема е използването заедно и на двата вида. Първият етап е механичното почистване на водата, а на втория етап облъчването и с ултравиолетов излъчвател. Да, наясно съм, че повечето производители предоставят информация, която дава гаранции и при използването на само един от видовете средства за почистване. Но каквото и да си говорим на теория, практиката винаги предлага много по-сложни условия, отколкото би ни хрумнало, преди да попаднем в тях. Освен това, винаги има шанс в реални условия, някъде и нещо, да не работи точно както е предвидено. Било то поради технологичен брак, недоглеждане на правилата за експлоатация или просто защото сме го повредили. Затова, подсигуряването с втори и то алтернативен метод, в никакъв случай няма да ви навреди, но има вероятност да бъде решаващ фактор в трудна ситуация.

  Не забравяйте, че пиенето на замърсена вода, може да доведе до сериозни медицински проблеми, които, след като сте стигнали до там да пиете такава вода, едва ли ще са лесно решими. Наличието на качествена вода за пиене обикновено е свързано и с наличието на достатъчно инфраструктура и в частност медицински заведения наблизо... Както и обратното, за огромно съжаление.

  За целите на тази публикация, ще разгледам няколко различни средства за механично почистване, както и системата за ултравиолетово облъчване на SteriPen.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:пречистване 1.jpg
Прегледи:109
Размер:316.2 КБ
ID:3009  Най-достъпното, лесно за употреба и веднага в готовност средство. Бутилка с вграден филтър съдържащ активен въглен. Наливате и пиете веднага и без допълнителни процедури. Недостатъците са, че механичните свойства за филтриране се запазват достатъчно дълго време, но качествата на активният въгленов филтър сравнително бързо намаляват във времето. Освен това, след употреба трудно се запазва от развитие на плесени, особено ако сте в сложна ситуация, едва ли ще имате на разположение достатъчно условия и време внимателно да подсушите филтриращият елемент. Не позволява филтриране на големи количества вода, става за инцидентно използване при сравнително чисти води.
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:вода 1.jpg
Прегледи:89
Размер:166.2 КБ
ID:3010


  Средство за почистване от т.н. "тип сламка". Използва се като сламка за пиене, като водата се консумира директно, преминавайки през вътрешните няколко степенни филтри. Първо и най-отдолу са механични за грубо почистване, накрая въгленов, керамичен или понякога и комбинация от двата. Отново индивидуално средство, става за аварийни ситуации, страда от същите проблеми, като бутилката по-горе. Отлична добавка към всеки авариен комплект, но дълготрайната му употреба е силно затруднителна и не може да се разчита в дългосрочен аспект. Цена към момента на ревюто 64.99 лева.

  Заявени характеристики и данни от сайта на вносителя: Филтър за пречистване на вода Miniwell L600
  Система за три степенно пречистване на вода с прецизност 0,05 микрона.
  Капацитет 1000л.
  Компактен, здрав, лек и удобен.
  Единственият филтър от този тип със сменяеми консумативи.
  Първият етап на пречистване е РР филтър с прецизност 0,005мм, отстранява механични частици, ръжда, микроби и др.
  Вторият филтър през който минава водата през системата е 0,05 микрона UF филтър. Това е специален медицински филтър със структура от кухи влакна. Той премахва 99,999% от всички патогенни бактерии и микроорганизми, като E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi (typhoid fever), cholera bacteria and legionella
  Последният етап на пречистване - водата минава през специален "гофриран" филтър с активен въглен с повишена абсорбаемост. Специалната "влакнеста" структура на този филтър го прави 6-7 пъти по-ефективен от тези на конкурентните производители, които използват гранулиран агент. Този филтър отстранява и неприятна миризма, тежки метали и химикали.
  Системата за пречистване има CE, F.D.A и множество други сертификати (пречистване от тежки метали, цианиди, бактерии)
  Размери: 35х180мм
  Тегло: 100г.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:miniwell.jpg
Прегледи:112
Размер:156.8 КБ
ID:3011  Малка помпа (армейски филтър) за механично почистване. Отлично средство отново за индивидуални приложения. За разлика от средствата по-горе, позволява при спазване на определени правила и полагане на грижи, по-дълготрайно използване. Водата филтрирана по този начин е достатъчна за един или максимум двама. Цена към момента на ревюто 94.99 лева.

  Заявени характеристики и данни от сайта на вносителя: Компактен керамичен филтър за пречистване на вода.
  Предназначен за армията, туризъм, използване по време на природни бедствия.
  Снабден с 0,2 микрона, двоен керамичен филтър с нано-метални частици за пречистване на водата.
  Премахва бактериите, органични материи и тежки метали от водата.
  Подходящ за пречистване на вода от реки, езера, извори и др. естествени водоизточници).
  Лек, прост, удобен за употреба в полеви условия.
  Пречистваща способност - около 15л/час
  Капацитет: 1000л.
  Тегло: 90 грама
  Размери: 60 х 30 х 140мм

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:пречиствател.jpg
Прегледи:92
Размер:153.9 КБ
ID:3012  По-голяма като размер помпа, с голям първичен филтър и дълги тръбички. Позволява пречистване на по-сериозни количества вода. Разглобяема е, лесно се почиства, при полагане на елементарни грижи би позволила дълготрайна употреба. Едно отлично и много хитро решение е, възможността за почистване на керамичният филтър. По принцип керамичните филтри на такива помпи, са проблем, при съхранение след употреба. Филтърът се намокря и задържа на повърхността си много и различни механични частици, които от своя страна задържат вода. Това довежда особено при малко по-високи температури до бързо развитие на плесени и така привежда в негодност системата за почистване на вода. При тази система на MiniWell филтърът позволява да бъде почистван и накрая леко шлайфан с шкурка. Т.е. премахването на най-горният слой заедно с натрупаните там механични частици, решава проблемът със съхранението след това. Това решение много ми хареса като идея и заложена в него практичност и имам намерение сериозно да го тествам в дългосрочен аспект. Цена към момента на ревюто, 109.99 лева.

  Заявени характеристики и данни от сайта на вносителя:

  Филтър за пречистване на вода Miniwell L610
  Система за три степенно пречистване на вода с прецизност 0,01 микрона!!!
  Първият етап на пречистване е РР филтър с прецизност 0,005мм, отстранява механични частици, ръжда, микроби и др.
  Вторият етап на пречистване - водата минава през специален "гофриран" филтър с активен въглен с повишена абсорбаемост. Специалната "влакнеста" структура на този филтър го прави 6-7 пъти по-ефективен от тези на конкурентните производители, които използват гранулиран агент. Този филтър отстранява и неприятна миризма, тежки метали и химикали.
  Третият филтър през който минава водата през системата е 0,01 микрона UF филтър. Това е специален медицински филтър за хемодиализа със структура от кухи влакна. Той премахва 99,999% от всички патогенни бактерии и микроорганизми, като E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi (typhoid fever), cholera bacteria and legionella
  Системата за пречистване има CE, F.D.A и множество други сертификати (пречистване от тежки метали, цианиди, бактерии)
  ● Задържа частици до : 0.01um
  ● Тегло само на филтъра : 245 g
  ● Общо тегло : 500 g
  ● Размеи : 165*50*80 mm


  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:вода.jpg
Прегледи:94
Размер:209.2 КБ
ID:3013


  Отново механичен филтър с керамичен елемент, който позволява пречистване на големи количества вода, макар и да е сравнително компактен. Много надеждна и солидна конструкция, но е тежък и обемист. Аз лично го определям по-скоро като средство за почистване и обеззаразяване на вода за семейство с деца. Разбира се, солидната конструкция е свързана и с също толкова солидна и сериозна цена. Производителят в техническите данни посочва, че филтърът може да пречисти над 50 000 литра вода. Двадесет годишна гаранция. Продажна цена към момента на ревюто 519 лева.

  Заявени характеристики и данни от сайта на вносителя:
  Най-устойчивият издръжлив, дълготраен микрофилтър.
  Класика. Този издръжлив воден филтър изработен от предназначени за тежък режим на работа материали е идеален за продължителна употреба дори при екстремни условия. Посребреният керамичен елемент е ефикасен срещу бактерии и протозои. Katadyn Pocket e единственият воден филтър с 20-годишна гаранция. Включва: предфилтър, тяло на бутилката и чанта за носене.
  Капацитет 50000 литра.
  Външни размери 240 x 60 мм.
  Вътрешни размери 100 x 24 мм.
  Дебит ~ 1 литър/мин.
  Технология Почистващ се 0.2 микрона керамичен филтър
  Тегло 550 гр.
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:katadyn.jpg
Прегледи:94
Размер:288.3 КБ
ID:3014


  Средство за облъчване на малки обеми (до литър, два) вода с ултравиолетови лъчи. Единственото от изброените дотук, което се предлага и с финансова застраховка от производителя за щети свързани с неговата употреба. Аз лично намирам, че в комбинация със средствата за механично почистване би позволило на практика 100%-ва сигурност, дори при употреба на вода от силно компрометирани, биологично заразени източници. Продажна цена към момента на ревюто 190 лв.

  Заявени данни и характеристики от производителя:
  Продуктите SteriPEN използват технология базирана на ултравиолетовата (UV) светлина за пречистване на водата. Методът се използва вече повече от сто години, а в момента така се пречиства питейната вода на някои от най-големите градове в света, включително Сиатъл, Ню Йорк, Темпе и много други в Северна Америка, Европа и Азия. Ултравиолетова светлина се използва и от водещи производители на бутилирана вода, за да пречистват водните си източници.EPA(Агенция за защита на околната среда) официално призна употребата на ултравиолетова светлина като доказана технология през 1996 г.: " Бе установено, че ултравиолетовата (UV) радиация е ефективен дезинфектант .... полезни са и малките варианти на системите за дезинфекция, използващи тази технология." UV пречистването работи, като ултравиолетовата енергия излъчваната от светлината се абсорбира от клетките на микробите и уврежда тяхната ДНК. По този начин микробите не могат да се възпроизвеждат, за да ви разболеят. Процесът е прост, но ефективен, унищожавайки над 99.9% от вредните микроорганизми.Пречистването на вода с ултравиолетови лъчи предлага много предимства. Освен че е безопасна и ефективна, UV светлината не променя вкуса, РН, или други свойства на водата и работи без въвеждането на химични вещества във водата.
  Тегло:5.7oz. (162грама) с литиеви батерии
  Размер: 7.6 "(L) X 1.5" (W) X 1.5 "(H)
  Батерия: Използват се четири АА литиеви батерии (не са включени)
  Живот на батерията: 200 процедури (16oz./0.5L)  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ultraviolet.jpg
Прегледи:109
Размер:211.5 КБ
ID:3015
  VPetrov.photography

 • #2
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:95
Размер:1.37 МБ
ID:3017

  Sawyer Mini е нови и иновативен филтър с уникални за класа си свойства. Първото от тях е технологията на филтриращия елемент. Тя е взета „на заем“ от медицината и по-специално от хемодиализата. Стъпвайки на тази база, инжинерите създават филтър от U-образни кухи влакна с диаметър на микропорите по тях от 0,1 микрона. Всъщност тези кухи влакна са своеобразни микро-тръби, в които водата проникнва в основата им и благодарение на огромния брой микропори се филтрира с висока скорост. Друго предимство на тази технология е, че позволява почистване с обратно налягане чрез спринцовка с чиста вода и това прави филтъра изключително дълговечен. Американския му производител( от Флорида) дава 100 000 галона, или иначе казано 378 000 литра вода, живот на филтъра. Другото основно предимство е, че производителят дава гаранция че 99,9999% от бактериите и протозоите се улавят от този филтър, което прави използването му напълно безопасно в умерения пояс. Единствено вируси могат да преминат през тези пори, но те са непознати във водоемите на умерените ширини като цяло. Sawyer не може да предпази от замърсяване с химични агенти, тъй като няма активен въглен във филтриращата си система. Друго предимство на филтъра е компактния размер и ниското тегло от 57 грама, които го пряват много удобен помощник на пешеходния турист, алпиниста, каякара и всеки, който търси редукция на товара, който носи. Филтъра може да се използва както за директно пиене,така и да се филтрира през специалните торбички (при притискане на торбичката може да се филтрира 1,5 литра вода за 30 секунди)

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:107
Размер:1.46 МБ
ID:3018

  или дори през обикновено пластмасово шише( гърловината с резба на филтъра е приложима към масовия стандарт РЕТ шишета). С приставка е приложим и с хидратиращи системи тип Camel Back. Предимство е, и че няма реална опасност от плесенясване, както при други филтри, ако Sawyer Mini се остави мокър. Недостатък е, че при замръзване се поврежда необратимо и при студени условия трябва да се носи на топло, под дрехите и близо до тялото. При по-сериозни нужди от филтриране Sawyer Mini има и голям брат - Sawyer Squeeze с уникални възможности. В комплекта на Sawyer Mini има един филтър, спринцовка за промиване, една торбичка за вода с вместимост литър и подробни инструкции за употреба.

  VPetrov.photography

  Коментар

  Зареждам...
  X