Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Alpina Vento Mid - класическа обувка за висока и ниска планина

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Alpina Vento Mid - класическа обувка за висока и ниска планина

  10-03-2014, 09:25
  Словенската марка Alpina има специално място в сърцето на българските планинари от по-старото поколение. Това бяха единствените качествени обувки за планина, които се намираха по онова време, идващи от братска Югославия. Обувки, различни от масовите на времето пионерки и считаните за луксозни Дахщайнки, обувки с почти космически изглед и качества, специално конструирани за планина.
  Напоследък, чрез официалния си вносител -
  https://www.extreme-bg.com/
  , бранда Alpinа, успешно се завръща в България. С умерените си цени, високо качество и разнообразие от предложения тя заема достойно място сред многообразието от марки на българския пазар за туристически обувки. В нишата на трисезонните, най-често купувани и ползвани за леки и средно тежки преходи от нашите планинари обувки, Alpina имат много силно оръжие – модела Vento Mid.  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0160.jpgПрегледи:1Размер:248.2 КБID:3725

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0111.jpgПрегледи:2Размер:239.7 КБID:3734

  Класическа на вид обувка с много ненатрапчив цвят с ограничени ярки акценти. Горната част е изработена от 2 милиметра дебел сиво-зелен набук( според производителя тъмно сив), комбиниран с тънка лицева кожа и двойни шевове.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0125.jpgПрегледи:3Размер:203.7 КБID:3726

  Езика е изработен от по-меката кожа, но отпред има допълнително усилване от набука.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0113.jpgПрегледи:2Размер:207.2 КБID:3727

  Цвета, избран за модела е изключително приятен и за любител на меките земни тонове като мен в това отношение обувката е идеална, въпреки че бяга от модерните тенденции и може би за съвременния млад планинар цвета може и да е минус. Под повърхностат се крие добре познатия SympaTex с неговите уникални свойства. В много отношения този материал превъзхожда доста от т.нар мембрани, защото реално няма пори, а просто е плътен. Негова движеща сила е температурния градиент. От по-топлата, вътрешна страна на обувката се отделя влага под формата на пот от крака, която с чисто физичен процес се отделя навън. А отвън, където е по- студено, материал по никакъв начин не приема влага и я отблъсква

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Sympatex.jpgПрегледи:2Размер:30.0 КБID:3724

  И най-хубавото, SympaTex издържа до 45 000 мм воден стълби и запазва качествата си много години наред, сравнено с трите години максимум при популярните мембрани. Вътре в обувката интересен акцент е системата VCP или Volume Control Plate, която всъщност представявлява допълнителна прецизна стелка, специално адаптирана за ляв или десен крак с основна цел да приляга плътно и да усилва ефекта на пристягане на краака. Когато има нужда, тя може да бъде извадена и дава повече обем в обувката за ползватели с по-масивни ходила.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0119.jpgПрегледи:1Размер:184.3 КБID:3735

  Под стелката се крие класическа подметка от Vibram.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0112.jpgПрегледи:1Размер:193.9 КБID:3728

  Големината, формата и разположението на грайферите на подметката гарантират отлично сцепление при движение по неравен терен. Специалната форма на подметката под петата осигурява лесно спиране по стръмни склонове. Плитък и по-гладък грайфер под пръстите спомага по-доброто сцепление при изкачване на скалисти терени. Широките канали между грайферите позволяват на водата и калта да се оттичат, като в резултат на това подметката остава чиста и не се намалява сцеплението с терена.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0158.jpgПрегледи:1Размер:295.4 КБID:3729

  Важен момент от конструкцията е гумения борд, който обикаля обувката отвсякъде и дори е по-висок в зоната на петата. За разлика от масовата практика, тук борда е не само лепен, но и пришит към останалата част на обувката със здрав двоен шев.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0121.jpgПрегледи:2Размер:243.5 КБID:3730

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0123.jpgПрегледи:1Размер:168.9 КБID:3731

  Системата за връзване е класическа, с отворен капси в горния край.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0125.jpgПрегледи:3Размер:203.7 КБID:3741

  Тук интересен момент е липсата на капса тип кука за обтягане на глезена, а вместо нея има ухо от лента. Това решение освен че опростява конструкцията и дава и допълнителна гъвкавост, защото лентата е интегрирана доста навътре под набука и отлично разпределя натиска от обтягането на връзката на по-широка площ. Самите връзки са от недолюбвания от мен кабелен тип, но са доста меки и приятно ме изненадаха с нежеланието си да се развързват лесно дори и при сериозен напън. Отзад на обувката има уши за окачане.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0122.jpgПрегледи:1Размер:195.5 КБID:3733

  Само те, заедно с ухото за връзката на глезена и малкия етикет на езика отпред са червени на цвята и развалят тъмния облик на цялата обувка, но са достатъчно малки, а и скриващи се под панталон, за да бъдат пренебрегнати. Теглото на една обувка е 607 грама за номер 43.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0110.jpgПрегледи:1Размер:232.1 КБID:3740

  По отношение на реалните тестове, обувката е наистина доста „корава“ и плътно прилепва по крака. Доста е твърда, за мен направо изненадващо твърда, но това определено е плюс по скалистите терени на високите ни планини. Крака е обхванат здраво и стегнато и се чуства стабилно като в зимна обувка от висок клас. На сняг и в неравен терен обувката не се хлъзга, държи стабилно и на сняг, и на мокра трева, и на камъни.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0157.jpgПрегледи:1Размер:334.2 КБID:3736

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0163.jpgПрегледи:1Размер:249.6 КБID:3737

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0159.jpgПрегледи:1Размер:254.5 КБID:3738

  Направих тест и по мокрите и заснежени тротоари на столицата, но тези обувки определено не са за града. Заради твърдата им конструкция ходенето по равния асвалт не им е стихията. Задължително след покупката и преди ходенето в планината ще имат нужда от сериозно разтъпкване заради твърддостат на изработката си, но след това обхващат краката като „в ръкавица“ и нещата си идват на мястото. Както казах и по горе , въпреки връзките кабелен тип, няма проблеми и нужда от непрекъснато пристягане и завръзване. Меката конструкция на самата връзка позволява стабилно и стегнато връзване. Определено препоръчвам този модел на всеки, който обича походите в средна и висока планина и търси нещо здраво и качествено за краката си.

  Голям плюс на Alpinа Vento Mid е цената която в момента в сайта на официалния вносител е 210 лева https://www.extreme-bg.com/turistich...pina-vento-mid с производствена гаранция от 3 месеца от датата на покупка. Предлагат се в размер от 6,5 до 14 или до 49 номер по нашата номерация.

  В заключение бих отбелязал следните плюсове на Vento Mid
  + много добра цена
  + високо качество на материалите и изработка
  + класически дизайн
  + цял защитен гумен борд

  Като минуси са следните неща
  - Твърди обувки, имат нужда от внимателен избор като номерация и задължително сериозно разтъпкване
  - Няма вариации в цвета

Зареждам...
X