Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Bestard Kathmandu – любов от пръв поглед

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Bestard Kathmandu – любов от пръв поглед

  06-03-2014, 09:50  На всекиго се е случвало да види нещо на някоя витрина и да си каже – това е за мене, трябва да го имам. Аз по принцип съм малко резистентен на такива пориви, но при едно посещение в магазин Стената - http://adv-bulgaria.com/forum/main-category/фирми-магазини-и-представителства/2737-„стената“-–-оазисът-на-екстремната-екипировка , видях „идеалните обувки“. Такива, каквито винаги съм си ги представял, ненатрапчиви на цвят, високи, с твърда и здрава конструкция, обувки за любимите ми Пирински зъбери по всяко време на годината. Обувки за ходене , не за алпинизъм. Има такива моменти, човек винаги намира недостатъци на това, което има и си изгражда представата за идеалната покупка. И хоп, вижда нещото на някой рафт или витрина. Та така и аз се лепнах с ококорени очи пред Bestard Kathmandu.

  На всекиго се е случвало да види нещо на някоя витрина и да си каже – това е за мене, трябва да го имам. Аз по принцип съм малко резистентен на такива пориви, но при едно посещение в магазин Стената - http://adv-bulgaria.com/forum/main-category/фирми-магазини-и-представителства/2737-„стената“-–-оазисът-на-екстремната-екипировка , видях „идеалните обувки“. Такива, каквито винаги съм си ги представял, ненатрапчиви на цвят, високи, с твърда и здрава конструкция, обувки за любимите ми Пирински зъбери по всяко време на годината. Обувки за ходене , не за алпинизъм. Има такива моменти, човек винаги намира недостатъци на това, което има и си изгражда представата за идеалната покупка. И хоп, вижда нещото на някой рафт или витрина. Та така и аз се лепнах с ококорени очи пред Bestard Kathmandu.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300191.jpgПрегледи:1Размер:380.3 КБID:3587

  Дори някой да се беше опитал по мои описания да направи идеалната за мен обувка, надали би изглеждала по-добре. Колебание нямаше, обувките вече са мои и тествани. Искам да споделя с вас впечатленията си.

  Bestard е сравнително млада и 100% семейна компания, развиваща дейност от 1940 година в малко градче на остров Майорка. Специализират се само в производството на обувки и ги правят само и единствено на територията на Испания, в собствения си завод, където се спазва фамилния код за качество, зададен като философия на марката.

  Какво прави модела Kathmandu толкова различен и ценен в моите очи? Първо, изработката на горната част на обувката, решена в черен цвят без натрапващи се цветни акценти. Направена е от едно цяло парче водоустойчива 2,6 милиметра дебела кожа Perwanger.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300020.jpgПрегледи:1Размер:403.4 КБID:3588

  Този тип кожа идва от Тиролските Алпи, където тя се прави по класическа технология още от 1780 година и до днес е синоним на качество и здравина. Всички шевове са двойни за повече здравина и сигурност. Както личи и от снимките, конструкцията на горната част на обувката в зоната отзад, над глезена, е специално извита надолу и е изработена от по-мек материал, за да спомага за естественото движение на крака при слизане и качване по стръмни терени и и да гарантира нужното удобство и комфорт при подобни движения. Зоната над подметката е защитена с гумен борд, обикалящ обувката отвсякъде.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300019.jpgПрегледи:1Размер:375.2 КБID:3589

  Под кожата се крие Gore-Tex® Performance Comfort мембрана, която гарантира правилното извеждане на влагата далеч от стъпалото и недопускане на вода отвън. Външната подметка( тази в пряк досег със стъпалото) на обувката е от материала PORON® Performance който е основна градивна единица на системата Bestflex 3 / Normal, даваща максимална стабилност и предпазваща стъпалото от въздействие отдолу. Естествено, тази стелка е с анатомична форма. Най-отдолу е един от най-модерните и иновативни варианти подметка на Vibram - Vibram® Foura + EVA.

  Ето какво представлява:

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Vib.gifПрегледи:1Размер:30.2 КБID:3585

  1 – Голяма контактна зона за скали.
  2 – Предпазна зона за пръстите.
  4 – Усилени грайфери за сигурно спиране.
  6 – Усилени грайфери за повече стабилност.
  9 – Допълнителна шарка за сцепление на неравна земя.
  11 – Гъвкава зона за по-добър комфорт.
  12 – Допълнително огънат контур за по-добро движение.
  13 – Специално дизайнирана зона за естествено и сигурно стъпване.
  16 - Микропорест EVA материал за повече комфорт, адсорбиране на неравностите и редукция на тегло.
  Ето и как изглежда наистина

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300023.jpgПрегледи:1Размер:239.4 КБID:3590

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300040.jpgПрегледи:1Размер:243.4 КБID:3591

  Единствения цветен акцент в обувките са връзките, решени в жълто-черна гама.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300017.jpgПрегледи:2Размер:417.5 КБID:3592

  Пристягането е класическо, с отворени капси в горната част, но е улеснено от системата Quick-lock , която дава допълнителна сигурност на фиксирането в зоната на глезена. Това всъщност е допълнителен зъб вътре в опъващото ухо, който на принципа на претриването държи връзката на място в стегнато състояние

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Q.jpgПрегледи:1Размер:12.7 КБID:3586

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300016.jpgПрегледи:1Размер:512.3 КБID:3593

  Последен детайл от конструкцията на Kathmandu са ушите отпред на езика и в задната част,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300021.jpgПрегледи:1Размер:364.0 КБID:3594

  които позволяват обувките да бъдат окачани да съхнат и дори транспортирани по този начин. Естествено, тези уши помагат и в момента на обуване. Теглото на една обувка номер 43 е 816 грама,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300003.jpgПрегледи:1Размер:225.5 КБID:3595

  предлагат се в номерация от 4 до 13 по UK скалата или от 39 до над 46 по европейската.

  Дотук с обективните технически детайли, нека споделя субективните мои впечатления. Естествено, момента на харесване и покупка отмина и дойде момента на тестване. И тук се убедих, че наистина съм уцелил „десетката“. Обувките, както и очаквах, се оказаха твърди и въпреки че производителя ги позиционира като 3-сезонни, за нашите условия в нашите планини, като изключим алпийските изкачвания, покриват и зимния сезон. Добре стегнати на краката, човек има чуството че нищо не може да му се опре – дълбок сняг или сипей от остри камъни не се усещат. Твърдата конструкция е особено удачна за стръмни и неравни терени. При първия тест из деретата на Витоша над Симеоново, без път и пътека, в сняг, нещата си дойдоха на мястото и Bestard-ите показаха своето истинско лице.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300038.jpgПрегледи:2Размер:223.2 КБID:3596

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300041.jpgПрегледи:1Размер:327.5 КБID:3597

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:P1300042.jpgПрегледи:1Размер:311.9 КБID:3598

  Определено това са планински обувки, напълно неподходящи за асфалта на градовете, но това не е и целта. За човек като мен, който на Тевно езеро се чуства у дома си и камъните във Валявишкия циркус са му „приятели“, Bestard Kathmandu наистина е отличен избор. В тези типични терени, във високите части на Пирин, Рила и Стара планина обувките могат да покажат потенциала си. Ако вашия планинарски опит е концетриран предимно в разходки в ниската част на Витоша отвреме-навреме, това не са вашите обувки. Ако се целите в билата и върховете, това е удачния избор. С ръка на сърцето и с малко емоция, на всеки, който търси максимално универсалните обувки за нашите ширини и сериозна планина, препоръчвам Bestard Kathmandu.

  В магазина на официалния вносител - http://www.stenata.com/bg/products/c...B2%D0%BA%D0%B8 цената на модела е 348 лева с официална производствена гаранция. На някой цифрата може да се стори малко височка, но реално много високото съотношение съотношение цена/качество от една страна и многофункционалността на обувките от друга правят покупката им супер изгодна.

  На финала бих искал да отбележа следните плюсове:
  + Много високо качество
  + Многофункционални за нашите условия
  + Много здрави
  + Ненатрапващ се цвят
  Като минуси бих маркирал:
  - Относително високата цена
  - Твърдостта на обувката не би допаднала на всеки  Част 2 - след два месеца

  Изминаха почти два месеца, откакто имам Bestard Kathmandu. Още не мога да им се нарадвам, но време има, лятото и Пирин ме чакат. Въпреки липсата на реална зима успях да тествам обувките при това мероприятие във високата част на Рила - http://adv-bulgaria.com/forum/%D0%BE...8F%D1%82%D0%B0 . Няма да се впускам в подробности за самата експедиция, в линка ще откриете повече, но успях да погазя истински сняг на височина, близка до 2000 метра. Както съм написал и по горе, обувките определено стават и за зимна планина, въпреки че производителя ги позиционира 3 сезонни. Да, нямат улеи за котки и не могат да се използват при стръмни и ледени терени като истински алпийски обувки, но в комбинация с гети не пропускат грам влага и студ.  Допуснах грешката да тръгна с обувки, недостатъчно разтъпкани и с твърда конструкция, и въпреки това нямах проблеми с претривания и прочие. От Bestard явно знаят какво правят, защото реално почти несгъваемата обувка се оказа отлично пригодена както за стръмни терени( което се и очаква), така също и за дълго ходене със снегоходки по равен терен и в дълбок сняг.
  Комфорта на стъпалото е на много високо ниво, а проветрението е безкомпромисно. Обувката "диша" и при комбинацията с правилните чорапи( в случая отличните Icebreaker)  климата вътре е безупречен. След многочасово ходене умора в краката има, но тя не е заради обувките, напрежение в глезена или ходилото няма и за пореден път се поздравих за правилния избор. Излети по крака, многофункционални, с ръка на сърцето Bestard Kathmandu ме карат да заявя открито, че това може би са най-добрите обувки за планина, които съм носил до сега. Скоро предстои сериозно катерене по камънак и фирн в Пирин и пак ще докладвам

  Сериозното катарене по камънака на Пирин се състоя и само мога да потвърдя и дори засиля досегашните си положителни впечатления. На тежкия терен между хижа Демяница и заслона Тевно езеро Bestard-а показа най-доброто от себе си. Страхотен комфорт, отлично сцепление и на мокри скали, и на хлъзгава трева, пълна стабилност за глезена.
  Грайфера и материала на подметката работят отлично на каменист терен и дори стъпвайки директно по върховете на острите камънаци под Мозговишка порта усещането е като от разходка в парка.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:DSC02095.jpgПрегледи:1Размер:2.06 МБID:7075

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:DSC02101.jpgПрегледи:1Размер:2.29 МБID:7078

  Твърдата горна част на обувката здраво държи глезена и стъпалото, но тук забелязах един тънък момент. Обувката няма праг на пристягане и позволява наистина силна компресия на крака и дори затруднено кръвообръщение. Така че трябва да се търси максималния компромис между плътното стягане и все пак комфортната употреба. Якото опъване на връзките не е правилното решение, защото до 5 минути пръстите и ходилото почват да изтръпват. С няколко нагласянаи на връзките и прецизиране на пристягането за 10-15 минути намерих точното положение и похода продължи безпроблемно.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:DSC02115.jpgПрегледи:1Размер:1.86 МБID:7076

  Друг важен момент е дишането на крака. По време на похода( личи и от сничките) Пирин предложи най-хубавото от себе си и в по-ниската част от маршрута температурата долижи застрашително 30 градуса. И в тая жега, в комбинация с правилния чорап( любимите Icebreaker) и въпреки на пръв поглед плътната конструкция на обувката изпотяване на ходилата нямаше.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:DSC02103.jpgПрегледи:1Размер:1.79 МБID:7077

  Вечерта, когато ги събух, чорапите ми, а и стъпалата, бяха напълно сухи. Пробвах ги и на газене, на Тияците под Превалските езера поджапах нарочно из реката, на места до и дори малко над глезена, но вода не влезе от никъде. И още повече, водоотблъскващите свойства на обработената кожа показаха как водните капки могат директно да се оттичат, без да мокрят повърхността под тях.
  Връщайки се на лайтмотива от началото на тая тема за любовта от пръв поглед - някои твърдят, че тя, любовта, е сляпа. Но аз "по любов" открих най-добрите обувки, който досега съм ползвал в планината и като някой стар морски райзбоник ще почна да използвам израза - " Кълна се в подметките на моя Bestard"
Зареждам...
X