Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защита и комфорт за краката в помощ на обувките – гети и чорапи

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Защита и комфорт за краката в помощ на обувките – гети и чорапи

  09-04-2014, 03:37

  Както подробно описах
  тук
  обувките са основен елемент от екипировката на всеки планинар. Но сами по себе си те не са на 100% достатъчни, за да гарантират пълен комфорт и защита на крака. Особено при специфични условия като газене на сняг, минаване през мокри треви и нисък клек, стъпалото и подбедрицата се нуждаят от допълнителна протекция от влага и екстра топлина. И в този случай на помощ идват гетите, които пазят обувката отвън и отгоре и чорапите, които пазят крака под обувката и са последната линия на термозащита. Особено при снежни условия правилно подбраната система от гети-обувки-чорапи създава точния комфорт за тези специфични условия и позволява на обувката да работи още по-добре. По долу ще се спра малко по подробно на тези две допълващи обувката изделия – гети и чорапи.
  Първо,
  гетите
  . Ползват се основно през зимата, но определено са полезни и при газене на дълбоки влажни треви през лятото, при пясъчни терени и нисък клек или храсталаци. Основната функция на гетите е да пазят от проникване на сняг в обувката. Някои модели зимни панталони имат т.нар. вътрешни гети, но те не гарантират добра защита, затова класическите гети са задължителния зимен аксесоар в допълнение към добрите обувки. Нека погледнем
  строежа
  им. Основното тяло е изработено от здрав текстил. Често това е вездесъщата Cordura в различните и варианти или собствени разработки на фирмите производители като например Deuter-Duratex за който ще стане дума по долу. Тук има една особеност, по скоро въпрос – диша ли материала на гетата? Ако не диша, това значи да има конденз на вътрешната повърхности риск от мокрене на обувката и панталона. Ако диша, изработена е например от GoreTex или друга подобна мембрана( за повече информация виж
  тук
  ), цената скача значително и винаги надхвърля 100 лева. Да, имате на краката си отлично изделие, което отделя нужната влага далеч от вас, но я си представете как без да искате с котката раздирате новите си горетексови гети. Кофти сценарии, нали? По долу ще говорим малко за избора на гети, но модерните технологии, ползвани от реномираните производители напоследък комбинират в гетите различни материали и често това са два слоя, като горния е в пряк досег със снега и е непропусклив, а долния пази от конденза, евентуално образуван по повърхността на горния. Друг важен елемент от строежа на гетите е връзката, която минава под подметката на обувката и е основния детайл, който я опъва и придържа плътно към ходилото - 1 на снимката по долу.

  Както подробно описах тук обувките са основен елемент от екипировката на всеки планинар. Но сами по себе си те не са на 100% достатъчни, за да гарантират пълен комфорт и защита на крака. Особено при специфични условия като газене на сняг, минаване през мокри треви и нисък клек, стъпалото и подбедрицата се нуждаят от допълнителна протекция от влага и екстра топлина. И в този случай на помощ идват гетите, които пазят обувката отвън и отгоре и чорапите, които пазят крака под обувката и са последната линия на термозащита. Особено при снежни условия правилно подбраната система от гети-обувки-чорапи създава точния комфорт за тези специфични условия и позволява на обувката да работи още по-добре. По долу ще се спра малко по подробно на тези две допълващи обувката изделия – гети и чорапи.
  Първо, гетите. Ползват се основно през зимата, но определено са полезни и при газене на дълбоки влажни треви през лятото, при пясъчни терени и нисък клек или храсталаци. Основната функция на гетите е да пазят от проникване на сняг в обувката. Някои модели зимни панталони имат т.нар. вътрешни гети, но те не гарантират добра защита, затова класическите гети са задължителния зимен аксесоар в допълнение към добрите обувки. Нека погледнем строежаим. Основното тяло е изработено от здрав текстил. Често това е вездесъщата Cordura в различните и варианти или собствени разработки на фирмите производители като например Deuter-Duratex за който ще стане дума по долу. Тук има една особеност, по скоро въпрос – диша ли материала на гетата? Ако не диша, това значи да има конденз на вътрешната повърхности риск от мокрене на обувката и панталона. Ако диша, изработена е например от GoreTex или друга подобна мембрана( за повече информация виж тук ), цената скача значително и винаги надхвърля 100 лева. Да, имате на краката си отлично изделие, което отделя нужната влага далеч от вас, но я си представете как без да искате с котката раздирате новите си горетексови гети. Кофти сценарии, нали? По долу ще говорим малко за избора на гети, но модерните технологии, ползвани от реномираните производители напоследък комбинират в гетите различни материали и често това са два слоя, като горния е в пряк досег със снега и е непропусклив, а долния пази от конденза, евентуално образуван по повърхността на горния. Друг важен елемент от строежа на гетите е връзката, която минава под подметката на обувката и е основния детайл, който я опъва и придържа плътно към ходилото - 1 на снимката по долу.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6495.jpgПрегледи:3Размер:106.8 КБID:7164

  Тази връзка е най-слабата конструктивна част от едно изделие и производителите всячески се стремят да я направят максимално здрава. Използват се усилени ленти с катарами, въженца и дори метални проволки при някои модели, като целта е дори при стъпване върху остри скали тази връзка да не може да бъде лесно прекъсната. Другия детайл, който държи гетата към горната част на ходилото е кукичката в предната част - 2 на снимката, която се захваща към връзките на обувката. С не по малка важност е ципа, който затваря гетата около подбедрицата. Той обикновено е здрав, произведен от реномиран доставчик и се покрива от допълнителна лепяща лента тип велкро,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6493.jpgПрегледи:5Размер:114.4 КБID:7166

  която го пази от износване и случайно отваряне. В горната част на гетите, под коляното има връзка с пристягане, която държи гетата опъната отгоре и не и позволява да се свлича при ходене.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6495 - Copy.jpgПрегледи:3Размер:230.8 КБID:7167

  Именно качеството на тази връзка въпросното смъкване на гетите са най-явния признак за това дали изделието е качествено или не. И накрая, по отношение на строежа, от вътрешната страна на гетите, в зоната на петата и глезена ,там където се трият при ходене, при качествените модели винаги има допълнително усилване(протектор)- 3 на по- горната снимка, което пази тази зона от протриване и скъсване.
  Класификацията на гетите е доста опростена. По отношение на материала, както споменах и по горе, те са такива от дишаща мембрана или от обикновен текстил. По отношение на сезонноста са летни, зимни и алпийски.
  Летните гети са с най-опростена конструкция и от обикновен текстил. Най малки са като размер, често покриват само глезена, без подбедрицата и основната им задача е да пазят от влага, одрасквания от клонки и камъни и влизане на пясък. Често от строежа им липсват някои детайли като вътрешното усилване, а останалите( връзки, ципове и прочие) са изработени от по-леки и не толкова здрави материали
  Зимните гети са със здрава конструкция и всички детайли и усилвания, описани по горе. Основната им грижа е да пазят крака сух и без досег със снега, като на 100% ограничават шанса на последния да влезе в обувката. Високи са до под коляното и имат стабилно захващане. Тук се търси и гъвкавост на движението, за да може човек спокойно да гази дълбок сняг.
  Алпийските гети са върхът в технологично отношение и основната им цел е да пазят краката на хората, катерещи се в екстремни условия и до най-високите върхове на света. Всичко авангардно като материал и конструктивни решения първо се появява тук.

  Благодарение на магазини Стената се сдобих с един отлични гети – модела Памир на Deuter. Класически зимни гети, без дишаща мебрана но със стабилна и здрава конструкция, те отлично защитават краката във всякакъв тип сняг. Аз успях сериозно да ги тествам по време на това мероприятие и мога да кажа само хубави неща. Въпреки тежкия и мокър сняг, въпреки умишленото ми газене до колене( за да ги изпробвам максимално)

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6500.jpgПрегледи:3Размер:210.8 КБID:7168

  сняг така и не може да пробие нито от долу, нито отгоре. Длъжен съм обаче да призная, че заради мокрия сняг и топлото време отвътре на гетите имаше лек конденз. Но удобството при ползване е отлично, гетите стояха като пришити на краката ми. При сериозно ползване и динамичен преход със снегоходки


  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6526.jpgПрегледи:4Размер:256.7 КБID:7169
  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6556.jpgПрегледи:1Размер:287.6 КБID:7170

  не предизвикаха и никакво затруднение на движенията и още по-важно, не се наложи да ги придърпвам нагоре или пристягам, което за мен е гигантски плюс. Изработени от гореспоменатия Deuter-Duratex в комбинация с Deuter Ripstop 330 те имат наистина здрава конструкция. Deuter-Duratex е на базата на полиамидни влакна с отлична издържливост на протриване и протъркване, с полиуретанова промазка против влага отвътре и 1000 DEN. От него е изработена долната( черна) част на гетите, където от една страна има пряк досег със снега и храсталаци, а от друга това е и зоната на триене на двата крака един в друг.
  Отпред, под коляното, също има усилена зона от този материал, защото когато се ходи в клек или храсти, там също има сериозно триене и риск от прокъсване.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6488 - Copy.jpgПрегледи:3Размер:232.4 КБID:7171

  От Deuter Ripstop 330 е изработена останалата част на Памир. Това е материал от найлонови нишки, с отличен баланс между здравина и лекота, с висококачествена полиуретанова промазка от вътрешната страна за отлична влагонепрпускливост и 330 DEN. Това реално е топ материал, разработен от Deuter специално за високия им клас изделия, най-вече раници. Лентата , която минава под подметката е от специален усилен материал и позволява стегнато фиксиране с допълнително ухо за прибиране на излишната част от вече пристегнатата лента,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6489 - Copy.jpgПрегледи:5Размер:235.6 КБID:7172

  има и нужните кукички за прикачане към връзките на обувките. Циповете са с отлично качество, нарочно пригодени за отваряне и затваряне с една ръка. Покрити са със защитна ивица с велкро лента, а в горния и долния край имат и по едно здраво секретно копче на текстилно ухо, което затваря здраво цялата система на ципа.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6492 - Copy.jpgПрегледи:1Размер:294.5 КБID:7174

  Модела с предлага само в една цветова комбинация – антрацит – черно, но в три размера. S е за обувки с размери 36-39, дължина 40 сантиметра на гетата, обиколка на крака до 40 сантиметра и тегло от 260 грама, M е за размер обувки 40-43, дъжина 44, обиколка 46 и тегло 300 грама и L размер( какъвто ползвам) е за обувки 44-47, дължина пак 44 сантиметра, обиколка 48 и тегло 330 грама. Друг приятен факт е цената, която е 78 лева и естествено гаранцията за производствени дефекти.
  Връщайки темата в началото, стигаме и до втория елемент, допълващ обувките, а именно чорапите. Бидейки в пряк досег с кожата на крака, те са първата бариера за студа, а от друга страна са и основен елемент от защита от студ и отвеждането на влагата далеч от ходилото. Често на чорапите не се отделя достатъчно внимание, но недобре подбраните такива, особено ако са по-големи от нужния размер, могат да генерират доста проблеми – претривания и дори рани, най-често отзад над петата. А подобни, макар и малки, травми, могат да превърнат всеки туристически поход в ходене по мъките и болезнено преживяване. За лятото не трябва да избираме прекалено дебели чорапи, но все пак трябва да са достатъчно плътни, за да пазят добре, но да не запарват. При специализираните изделия( и зимни, и летни) има подсилване в зоната на петата и на възглавницата под пръстите и задължително са с височина до прасеца, а често и повече. Понякога подсилените зони са двойни и независими от основния чорап, така че протъркването да е между двата пласта, а не между крака и чорапа. Материала, от който се правят летните чорапи най-често е комбинация от памук, вълна, полиестер и ликра в различни съотношения като основана цел е чорапа да седи стегнат, да отвежда влагата далеч от крака, да пази топло и да е износоустойчив. При зимните чорапи нещата са малко по различни и там основно властва вълната, но се използват и други високотехнологични материали като кухите влакна Thermastat на DuPont или Rhovyl up на Lafuma. Целта е да се осигури отлична топлинна изолация и да се отведе влагата далеч от ходилото. За зимни условия памука не е добър материал, защото лесно се навлажнява и трудно изсъхва, без да отвежда влагата навън. Като цяло, зимните чорапи са по-дебели, плътни и по-високи от летните, но ясно поставена граница няма. Отдавна и двата типа изделия се произвеждат с антибактериални съставки, което позволява да бъдат носени по няколко дни без наличието на неприятна миризма. И още нещо, обуването на два чифта чорапи един върху друг е опция за предпазване от студ, но само тогава когато не притиска крака и не затруднява движението и кръвообращението. Защото измръзването рязко се ускорява при лошо кръвообръщение.
  Аз имах възможността при гореспоменатия зимен преход в Рила да ползвам чорапи на новозеландската компания Icebreaker, модел Hike във варианта Crew.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9697.jpgПрегледи:3Размер:674.0 КБID:7175

  Отлично изделие направено от 65% новозеландска Мериносова вълна, 32% полиамид и 3% еластан. Мериносовата вълна идва от порода мериносови овце, които живеят из високите пасища на Южните Новозеландски Алпи, там, където всяка нормална овца би загинала от студ. Уникалната им вълна образува отлични изолационни слоеве, които ги пазят и при суровите планински бури, и при ледените снеговалежи в тоя суров край с температури до -20 градуса. Но тази вълна позволява на овцете да пасат спокойно и в летните жеги по слънчевите склонове при +35 градуса. Именно този уникален материал, тази страхотна вълна, ползват от Icebreaker още от 1994 година, за да създават дрехи и чорапи с неповторими качества и възможности. Чорапите Hike Crew са представител именно на тези специализирани и висококчествени продукти. Те имат няколко различни зони по повърхността си. Над глезените отстрани има усилване, което държи чорапа на място, под средната част на стъпалото и под пръстите има зони за допълнителна стабилност и екстра здравина.
  Отпред на самите пръсти има омекотена зона с цел предотвратяване на подбиване и мазол,  петата също е допълнително усилена за екстра стабилност  а отгоре, над средната част на ходилото е специалната дишаща зона.  Добавения към вълната еластан и ластичната плетка в горната част на чорапите спомагат за плътно обгръщане на краката и държат чорапите стабилно на място, без възможност от свличане при движение.  За пръв път обувах толкова качествен и специализиран чорап и мога открито да заявя, че разликата с нормалните, наричани масово термочорапи, е от небето до земята. Без изпотяване и без грам студ спокойно газех снега по цял ден, със или без снегоходки, по тежък терен неудобство или дори минимален дискомфорт нямаше. В магазини Стената - http://www.stenata.com/bg/products/c...B0%D0%BF%D0%B8 чорапите могат да бъдат открити на цена 37 лева, която на някой може да се стори висока, но това е изделие, което при правилна експлоатация може да се ползва години, а комфорта и изолацията, които гарантира, са недостижими за който и да е масов чорап.
  Това е от мен по въпроса за спътниците на обувките - гетите и чорапите.
Зареждам...
X