Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Alpina Trapper – за лов и не само

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Alpina Trapper – за лов и не само

  06-03-2014, 09:27

  Alpina e едно добре познато име на българските планинари още от времената на „развития социализъм“. Словенска, тогава югославска компания, стартирала бизнеса си през 1947 година, тя беше синоним на качествени обувки за планина и ски, които с много връзки, роднини или малко рушвет можеше да се намерят из скритите складове на някое от държавните търговски предприятия. Като философия Alpina търси своите корени в Юлийските Алпи, рай за планинарство, алпинизъм и зимните спортове и се стреми да се наложи като глобален бранд не само в Европа. Като изделия Alpina се фокусира само в обувките и като тясно специализирана фирма се старае да наложи иновативни и модерни продукти с висок стандарт за качество.
  От известно време и аз се сдобих с два чифта от моделите на марката, като тук искам да споделя малко за една за мене нова като концепция обувка – модела Trapper. Бидейки активен турист и планинар, досега винаги съм спирал избора си на класически по своята същност обувки за планина и Trapper са първите чисто ловен тип, влязъл в моя гардероб. Ето ги тук сравнени с класически трисезонни туристически обувки.


  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0170.jpgПрегледи:1Размер:279.3 КБID:3566

  Причините за тая покупка са няколко. Първо специфичния вид и конструкция на обувката. Стабилна, на вид тежка и много висока, плътно прихващаща целия крак чак до долната част на прасеца.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0127.jpgПрегледи:3Размер:240.4 КБID:3565

  Още при първия поглед, дори без да ги обуя, тези обувки оставиха у мен впечатление на нещо твърде здраво и сигурно, с което спокойно мога да прегазя което и да е блато, преспа, поток или сипей. В момента, в който ги обух и се разходих, нещата малко се промениха. Кракът ми беше плътно обхванат и стегнат, като в същото време имах нужната свобода, особено в зоната на глезена, за нормално движение.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0175.jpgПрегледи:1Размер:301.7 КБID:3567

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0183.jpgПрегледи:2Размер:385.7 КБID:3568

  Относително по-меките материали на саята на обувката дават възможност да се намери един чудесен баланс между нужното за стабилност стягане и запазването на известна гъвкавост за нормално движение

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0140.jpgПрегледи:1Размер:215.1 КБID:3569

  и този факт веднага поставя обувките като един логичен избор и за туристически( не само ловни) преходи при по-тежки условия. Допълнителна „екстра“ в тази насока е и Flex zone, разположена в задната част на обувката на глезена с основна задача да намали натоварването в тази чувствителна зона от крака при дълги преходи в пресечен терен.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0178.jpgПрегледи:1Размер:316.1 КБID:3570

  Изработена изцяло от 2 мм дебела кожа, в комбинация с по тънка в горната част и зоната на езика

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0128.jpgПрегледи:1Размер:249.9 КБID:3571

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0142.jpgПрегледи:1Размер:220.3 КБID:3572

  с тройни на важните места шевове,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0141.jpgПрегледи:1Размер:288.3 КБID:3573

  външната част на саята е решена в класически кафяв цвята, а под нея се крие слой от добре известния SympaTex. В много отношения този материал превъзхожда доста от т.нар мембрани, защото реално няма пори, а просто е плътен. Негова движеща сила е температурния градиент. От по-топлата, вътрешна страна на обувката се отделя влага под формата на пот от крака, която с чисто физичен процес се отделя навън. А отвън, където е по- студено, материал по никакъв начин не приема влага и я отблъсква

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Sympatex.jpgПрегледи:2Размер:30.0 КБID:3564

  И най-хубавото, SympaTex издържа до 45 000 мм воден стълби и запазва качествата си много години наред, сравнено с трите години максимум при популярните мембрани. Връщайки се на темата за пристягането, важна роля тук играе и системата за връзване. Връзките се движат в изцяло затворени уши, а не тип кукички,

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0137.jpgПрегледи:1Размер:275.1 КБID:3574

  както е масовата практика и едно евентуално развързване води само до разхлабване, а не до настъпване на връзките и риск от падане и изхлузване на обувката. Самите връзки са плетени, но с по-малък диаметър, за да могат лесно да се вдяват в гореспоменатите уши. Цвета им е също кафяв и обувките изцяло са издържани в този цвят с две изключения. Отпред, на бомбето има допълнително усилване от черна гума, което пази от удари и повреди.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0139.jpgПрегледи:1Размер:279.2 КБID:3575

  И естествено, черна на цвят е подметката, която е собствена разработка на Alpina -Alpina Allround ®.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0129.jpgПрегледи:1Размер:236.0 КБID:3576

  Но това по никакъв начин не я прави по-малко стабилна и здрава от един Vibram например. Просто защото тя се прави във фабриката на Vibram. С дълбокия си грайфер, допълнителните зони за сцепление под пръстите и петата и относителната твърдост тя се държи добре на всякакъв терен и особено на сняг.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0131.jpgПрегледи:1Размер:202.6 КБID:3577

  Специалната форма под петата има и допълнителната функция да улеснява спирането на стръмни и хлъзгави терени. По отношение на теглото, Trapper са сравнително леки за класа си, една обувка 43 номер тежи 1037 грама.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0133.jpgПрегледи:1Размер:234.9 КБID:3578

  Произвеждат се в номера от 3 до 14 по европейския стандарт, което за нас значи от около 39 до над 46. Има две цветови разновидности – кафяви и бежово-кафяви. Като цяло модела е с класически вид, таргетиран към ловците със специфичния си цвят и особености, но както вече споменах, относителната му лекота, гъвкавост на конструкцията при висока сигурност на експлоатация го правят удобен за всякакви излети в планината, особено при по-тежко време.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0177.jpgПрегледи:1Размер:382.7 КБID:3579

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG0173.jpgПрегледи:1Размер:324.5 КБID:3581

  Пролетта и есента в Пирин, високото било на Стара планина и Рила, когато има опасност от неочаквана промяна, влошаване на времето и дори снеговалеж, са идеалното поле за изява на тези обувки и аз определено бих ги предпочел пред типичните трисезонни туристически обувки.

  Качествата на този модел в по-специфичната му военна изработка( разликата е всъщност само черния цвят) са оценени от българската армия и Alpina са спечелили военна поръчка за 1000 чифта за нуждите на нашите войници и офицери. Тук е мястото да спомена, че фирмата от край време обува и Словенската армия.

  Alpina Trapper могат да бъдат открити в магазина и партньорите на официалния вносител за България - https://www.extreme-bg.com/lovNi-obu...s-sympatex-lov, на изключително изгодната цена от 270 лева с пълна гаранция.

  В заключение плюсовете на Alpina Trapper са:
  + многофункционалност
  + висок комфорт и удобство
  + силно конкурентна цена
  + високо качество на изработка и гаранция от производител и вносител
  В минус бих отбелязал
  - Гумения борд защитава само предната част, а не цялата обувка
  - Няма избор в цветово отношение
Зареждам...
X