03-03-2014, 10:01


BLACKHAWK е водещ производител на тактическа, военна, спортна и специализирана екипировка. Седалището на фирмата е в Норфолк, Вирджиния. Компанията е основана от Майк Ноел, бивш служител на специалните части, така наречените "тюлени". Сега фирмата е част от ATK Sporting притежаваща фабрики в Северна Каролина, Монтана и Айдахо САЩ.

В това ревю започвам темата за облеклата с тактическо предназначение, техните предимства и недостатъци. За това какво е определението тактически, вече съм писал тук. Основните качества на една такава дреха са нейната приложимост в различни условия, понякога твърде различни. Да бъде лесна за поддръжка, пране, възможно най-издръжлива и непретенциозна. Естествено цветовата гама и съчетания, трябва да са максимално неутрални и вписващи се в средата, за която са проектирани. Темата за облеклата бих я определил като необятна.

Като уводна публикация за Blackhawk, ще представя най-вече своят личен опит с дрехи на фирмата от повече от 4 години. Много често, всъщност ежедневно, ползвам продукти на фирмата. Причините за избора ми преди време на тези дрехи, са най-вече тяхната практичност и непретенциозност. През изминалото време дрехите, а и обувките бяха носени в разнообразни ситуации и условия.

Дрехите на BlackHawk обхващат много видове и класове, с различно предназначение, а оттам и функции. Днешната публикация има за цел само да маркира по-нататъшното развитие и да направи кратка ретроспекция на определени впечатления от конкретни модели. По-нататък ще се разгледат различни системи за обличане и техните предимства и недостатъци за конкретни условия.

Общите впечатления от панталоните и ризите на фирмата са на първо място тяхното удобство. Отлична и добре обмислена кройка, която не ограничава движенията. Това е и основната черта, която поне за мен лично е определяща за избора на облекло. Дрехите са достатъчно удобни и при дейности, които изискват движения с голяма амплитуда като катерене. Материите, от които са направени са основно два типа (за разглежданите модели), едната е 100% памук, с голяма плътност и дебелина. Много здрав материал, издръжлив и удобен за зимата и преходни сезони. Проблем на този вид е мокренето. Макар и да има обработка, то след първите няколко изпирания тя изчезва и се мокри лесно и бързо. По-бавно съхне и поради дебелината си това отнема време, което в зависимост от околната температура и влажност, може да е много дълго. Подходящ за дейности, при които няма шанс да се намокрите, а същевременно е студено и ветровито. Вероятно поради дебелината си и начинът на тъкане, не се мачка, колкото бихте очаквали. Няма и характерното за памучни дрехи „развличане“ при носене. Дрехите си държат точните размери, дори след стотици пранета. Механично много здрави. Вторият тип материя, върху която имам дългогодишни наблюдения, е с малко съдържание на памук, основният състав е 65% полиестер. Определено много по-лека, но по-твърда. За лятото е по-комфортна, също няма проблем с мачкане и промяна на размерите след носене и пране. Държи на всякакви замърсители, лесно се изпира, механично е много здрава. В началото, когато е нова, на практика не се мокри. След множество изпираният този ефект изчезва, но в контраст с памучните, лесно съхне след намокряне и с по-голяма скорост. Тъканта е т.н. „рип стоп“ Всички панталони и ризи са с кройка, която има усилващи парчета там, където има най-голямо натоварване.

При полева работа, много пъти съм бил на коляно, върху земя, скали, всякакви настилки. Отлично съпротивление на износване, по-долу има няколко снимки показващи дреха на повече от 4 години, която съм носил във всякакви условия, време и метеорологични условия. Към важните качества бих добавил и отличната от една страна „дишаемост“ на дрехите, а от друга ветрозащита. Целогодишно за условията на София може да се ходи с риза и панталон, плюс леко ветрозащитно яке на Blackhawk. Само в най-студените дни под -10 и ако не съм с автомобил, т.е. по-дълго време навън, е нужен и полар под якето. Същевременно същата комбинация от леко ветрозащитно яке, панталон и риза е перфектна и за преходните сезони. Същата риза и панталон са отлични и за носене през лятото, като осигуряват достатъчен комфорт и удобство дори в жегите. Понякога през лятото сменям дългият панталон на Blackhawk с къс, по-комфортно е, но не е невъзможно и само с дългия.


Колан Blackhawk, който е оборудван и със специална скоба за закачане при спасителни акции. Може да се използва и като помощно средство за осигуряване при извършване на дейности в сложни условия. Коланът е масивен, твърд и не се сгъва при закачане по него на екипировка. Носи спокойно револвер с тегло малко над килограм без усложнения. От другата страна е калъф с мултитул в него.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5904.jpgПрегледи:1Размер:237.5 КБID:3472
,
Заден т.н. "карго" джоб. Големи размери, здрав, много удобно разделен на две, като се използва велкро лепенка, която се отлепва с едно движение.
На примера са два пълнители за Калашников, които както се вижда се събират без проблем. На практика джоба е много удобен, когато трябва бързо да се сложи нещо с голям размер и да си освободите ръцете.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5910.jpgПрегледи:1Размер:245.1 КБID:3474

Страничен "карго" джоб. Ципът е за достъп до вътрешен джоб за по-тънки предмети. Големият джоб е с капак с лепенки, вътре има система за подреждане. Направен е да събира и много обемисти предмети, затова е с особена "прехлупена" кройка.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5911.jpgПрегледи:1Размер:229.8 КБID:3475

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5925.jpgПрегледи:1Размер:154.0 КБID:3482

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5914.jpgПрегледи:1Размер:268.1 КБID:3476

Страничните джобове са подходящи, ако трябва да се носи нещо чупливо. При вървене, сядане и всякакви движения, джобът не се "пречупва", така че няма опасност съдържанието му да пострада. Но много тежки или обемисти предмети в него се усещат при ходене и особено при по-дълги преходи. В такива случаи винаги разтоварвам тези джобове, за сметка на другите.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5915.jpgПрегледи:1Размер:217.0 КБID:3477

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5916.jpgПрегледи:1Размер:209.0 КБID:3478

Основните джобове отново са с големи размери, ножът, който вътре е Hogue EX-01 4”
размерите му за сгъваем нож са сравнително големи, но не се усеща при носене.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5907.jpgПрегледи:1Размер:254.6 КБID:3473

Малките джобове отпред са удобни поне за мен за телефон, винаги под ръка, лесен достъп. Единственият проблем е, че като седна зад волана, по-трудно се вади телефона.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5927.jpgПрегледи:1Размер:219.4 КБID:3484

Удобно място за закачане на инструмент или фенер по време на работа.Не става за носене, много се люлее, но в статично положение е голямо удобство.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5919.jpgПрегледи:1Размер:228.8 КБID:3481

Ризата също може да се похвали с големи джобове, с капак и велкро лепенки. Места за закачане на очила, много удобни малки "хитринки, като например дупка на капака на джоба, през която директно може да се слага и вади химикал или молив.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5926.jpgПрегледи:1Размер:274.8 КБID:3483

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5918.jpgПрегледи:1Размер:236.8 КБID:3480

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5917.jpgПрегледи:1Размер:244.4 КБID:3479

Напоследък определено започвам да обръщам повече внимание върху представянето на една екипировка, след като е интензивно ползвана и употребявана. Следя много специализирани източници, форуми и фирмени сайтове и постоянно се убеждавам, че много голяма полза от ревюта на неупотребявана екипировка няма. И проблемите и качеството си проличават едва след по-сериозно натоварване и затова, тук ще обърна особено внимание точно на степента и начинът на износване на една дреха. Ризата, която особено внимателно съм снимал, е носена повече от 3 години, във всякакви условия. С раница и без, във всички сезони. Последната година, след като се появиха видими следи от носенето, я използвах за работна, при ремонтни дейности, под автомобила, цапал съм я с масло, какво ли не е видяла. Нямам точна статистика но вероятно е прана над 100 пъти. Особено докато я ползвах за работна, за да се изпира, всеки път е използвана максимална температура на водата и силен прах за пране... Снимките говорят най-добре, аз лично съм изключително доволен от качеството и издръжливостта. Както се вижда, най-износена е яката, почти всичко друго е в приемлив вид, достатъчно запазено и здраво. Всички шевове са в перфектно състояние, няма прокъсани конци, няма дупки или изтъняване на плата.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5228.jpgПрегледи:1Размер:227.8 КБID:3485

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5229.jpgПрегледи:1Размер:444.8 КБID:3486

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5232.jpgПрегледи:1Размер:336.8 КБID:3488

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5233.jpgПрегледи:1Размер:425.6 КБID:3489

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5234.jpgПрегледи:1Размер:286.2 КБID:3490

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5235.jpgПрегледи:1Размер:310.9 КБID:3491

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5236.jpgПрегледи:1Размер:351.0 КБID:3492

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5237.jpgПрегледи:1Размер:280.9 КБID:3493

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5238.jpgПрегледи:1Размер:266.1 КБID:3494

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5239.jpgПрегледи:1Размер:448.7 КБID:3495

Държа да отбележа, че по ризата за целият период на използване няма скъсано нито едно копче. Специално показвам отблизо едно от копчетата, при което се вижда, че буквално горната му част е физически изтрита. Но конците и здравината му са в отлично състояние.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5240.jpgПрегледи:1Размер:235.5 КБID:3496

Цветът на ризата се промени малко, единствено този етикет напълно избеля от пранетата.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5241.jpgПрегледи:1Размер:310.3 КБID:3497

Вътрешни шевове, вижда се, че освен механично износване, което не е фатално, останалото е здраво и функционално.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5242.jpgПрегледи:1Размер:416.4 КБID:3498

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5243.jpgПрегледи:1Размер:506.7 КБID:3499

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5244.jpgПрегледи:1Размер:363.9 КБID:3500

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5245.jpgПрегледи:1Размер:450.1 КБID:3501


Тематиката за облекла и дрехи ще бъде развивана особено внимателно и занапред, поради огромното им значение във всяка ситуация и аспект на обичайни или екстремни условия.

Няколко примера за цветовата гама на дрехите Blackhawk и типичните планински условия - Витоша. Якето е тънко, т.н. ветровка. И панталона и ризата са 100% памук.


Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5278.jpgПрегледи:1Размер:374.6 КБID:3466

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5286.jpgПрегледи:1Размер:324.0 КБID:3467

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5307.jpgПрегледи:1Размер:264.1 КБID:3468

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5316.jpgПрегледи:1Размер:275.9 КБID:3469

Обувки Blackhawk, те ще бъдат разгледани в друга публикация, леки и приложими за кратки преходи, градски условия и лек спорт.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5318.jpgПрегледи:1Размер:444.5 КБID:3470

На снимката са видими и тактическите ръкавици Blackhawk, естествена кожа, специални подплънки срещу натъртвания при удари, леки. Ще бъдат разгледани и тествани подробно в друга публикация.

Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG5332.jpgПрегледи:1Размер:284.3 КБID:3471

Официален вносител за България на тактически облекла и екипировка Blackhawk е фирма АйЕсДи – България ЕООД