Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тактическо, топло яке Helikon-tex, Layer 7

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Тактическо, топло яке Helikon-tex, Layer 7

  04-11-2013, 03:05
  Helikon-tex, Layer 7. Тактическо, топло яке, с много приложения. От времето на брезентовите анораци, в технологията на облеклото са тествани много нови материали и решения. Целта е ниско тегло, комфорт, запазване на топлината и колкото се може по-малко запарване при носенето на облеклото. За съжаление, все още, идеалното облекло, което да съчетава всички предимства и да няма недостатъци, се среща само в киното. От много време упорито търся откъде агент 007 си купува невероятните костюми, еднакво удобни и на северния полюс, на екватора, и..., в басейна... при това не се мачкат и цапат...? Но както и другите неща около него, това е секретно... А докато чакам специалното облекло на агент 007 да се появи по магазините, внимателно наблюдавам тенденциите и новите модели на различни производители и се старая да ги тествам, когато се появи нещо ново и различно. Годините и практиката на много хора по планините и в различни условия, доказаха системата за обличане, чрез използване на множество тънки слоеве като най-ефективна и приложима. При еднакво тегло, няколкото слоя са по-гъвкави, удобни за носене, а температурната изолация, която заедно постигат, е по-добра, отколкото обичайно облекло + дебела връхна дреха, на която да се разчита за изолацията. Между отделните слоеве облекло винаги има слой въздух, който допълнително увеличава общата топлоизолираща способност. Най-външният слой, обикновено е предназначен за предпазване от вятър, дъжд и осигуряване на механична издръжливост, без да се очаква да поеме голямата част от топлоизолиращата функция. Тази концепция е отлична за широк спектър дейности, но има ситуации, в които термо якето добавя функционалност и е основа за друг тип решения в облеклото. При много студено време и ниска активност, особено лов с дълга пусия, риболов и бивакуване, термояке, като последен слой е отлично решение. Дори и при дейности с висока физическа активност също има ситуации, където едно леко термо яке, се ползва с успех. В алпинизма, наличието на леко термо яке, е страхотна екстра за човека, който дълго време ще стои позициониран на едно място, при осигурявания и сходни дейности. Когато статичната позиция се остави и отново се тръгне на катерене или слизане, термо якето се сгъва и прибира, до следваща такава ситуация. При високопланински операции в условия на екстремално ниски температури, необходимата топлозащита може да бъде осигурена само ако се включи и отделен слой с такава функция, който поне с днешните технологии, не може да бъде много тънък. Сравнително дебел слой, няма друго място, освен в най-връхната дреха. Всеки добър топлоизолационен материал изисква да не бъде компресиран, за да осигури необходимите изолационни параметри. Отделно, един дебел вътрешен слой би бил некомфортен при движение. Повод за това ревю е, че наскоро Helicon-tex представиха яке, предназначено за най-външен слой със засилена топлозащита, т.н. Слой 7. Якето определено привлича вниманието и има интересни решения и данни.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0378.jpgПрегледи:1Размер:472.0 КБID:109
  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0408.jpgПрегледи:1Размер:346.3 КБID:110

  Като концепция и реализация, якето заимства добре тестваните решения при спалните чували. Основният елемент за топлозащита, е материал с търговско наименование: Climashield®. Фирмата производител е в САЩ, а към добрите новини е, че конкретно в това яке е ползвана „най-високата“ като параметри изолация. Според информацията и самата изолация е произведена в САЩ. Под това наименование, се крие добре позната технология за подобряване на топлозащитните свойства, при която отделните синтетични влакна, които правят пълнежа, са кухи. Така с едно решение се постигат няколко полезни свойства, намалява се теглото като същевременно се увеличава топлозащитният ефект. Отделните влакна, понеже са с по-тънки стени, са и по-гъвкави, а това подобрява, „само-разгъването“, ако по някаква причина влакнестият слой е бил компресиран. Съвсем логично и този материал издържа повече на компресия и запазва параметри по-дълго време. За качествата на използваната изолация изключително добре говори факта, че производителят гарантира запазване на 95% от изолационните свойства след 20 изпирания. Имайки предвид, че обикновено този параметър е 40-50% за повечето изолации на пазара, това звучи впечатляващо. Разбираемо, технологията повишава цената на изделието, но не драматично. Според написаното на сайта на производителя, пълнежът е 100 г. На кв/м, (за качулката 67г./кв.м), общо взето и като усещане в сравнение със спален чувал си отговаря.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:cs-ispo-windmaster-poster3-da.jpgПрегледи:1Размер:417.4 КБID:111

  Добра новина е, че външният плат (найлон), е със структура т.н. рип-стоп, така че се надявам основният проблем на тези якета, издръжливостта на „драки“ да е поне прилична. Към добрите новини, обезателно трябва да се добави, че циповете са YKK®. Не съм пробвал якето в силен дъжд но според производителя, външният слой е паропропусклив и същевременно водоустойчив. Естествено влакнестата структура на пълнежа позволява добро дишане и съдейки по външният плат е вероятно е да „държи“ добре, на умерен дъжд. Във всеки случай, „дишането“ на якето е отлично, при средно до високо натоварване. Пиша това в сравнителен за мен аспект. Всеки човек е различен, виждал съм как една и съща материя и дрехи се представят различно в еднакви условия и различни стопани. Усещането за „дишане“ на якето определям като близко до брезентов анорак. За тази концепция е ясно, че якето ще се мокри бавно и дори и влажно ще продължи да осигурява прилична топлозащита, но все пак, не му е това силата. Определено ако се очаква използване в проливен дъжд, бих се застраховал и с дъждобран. Друг отличен параметър е защитата от вятър, която якето осигурява при това добре, а имайки предвид теглото на якето я оценявам като отлична. При толкова добри параметри, време е да спомена и това, което не ми хареса. Шумоленето на материята. При движение и триене якето „шумоли“. Разбираемо, това едва ли ще е особен проблем за 90% от приложенията, но ако ще се ползва от ловци, трябва да бъде взето предвид. Като кройка, джобове, ципове и велкро ленти, якето е отлично проектирано и функционално. Има вътрешни широки мрежести джобове за обемисти елементи от екипировката. Имайки предвид добрата паропропускливост, като страничен ефект, носените там, шал, шапка и прочие ще се и сушат междувременно.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0409.jpgПрегледи:1Размер:418.6 КБID:112

  Предвид търсеният ефект на леко и силно компресиращо се яке, очаквах качулка с не особена функционалност и бях приятно изненадан. Качулката, освен, че е „широко“ скроена, но е регулируема, става за използване с каска, с шапка, с козирка и е комфортна и добре регулируема дори ако сте си забравили шапката в къщи.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0418web2.jpgПрегледи:1Размер:413.1 КБID:115

  Велкро лентите за допълнително стягане на ръкавите са удобни за регулация, така че след като сте се облекли, да може ръкава да е достатъчно стегнат и затворен. Екстрата съм забелязал, че бива оценена положително правопропорционално на силата на вятъра и обратно пропорционално на околната температура...

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0427.jpgПрегледи:1Размер:320.4 КБID:116

  Още едно допълнение, което не тествах как е при дъжд, но и на сухо е много удобен джоб, с лесен достъп.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0426.jpgПрегледи:1Размер:356.9 КБID:117

  Като повечето якета предназначени за ветрозащита тук също не са пропуснати регулировките за в основата

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0428.jpgПрегледи:1Размер:355.0 КБID:118

  Поларената яка с вафлена структура е комфортна и заслужава специално да бъде отбелязана.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0433.jpgПрегледи:1Размер:377.0 КБID:119

  Тактическият характер се подчертава от велкро лентите по ръкавите с място за залепване на обозначителни знаци. Разбира се могат да се използват и за бързо закрепване на малки и леки аксесоари.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0423.jpgПрегледи:3Размер:323.8 КБID:113

  Накрая последната част, която според мен добавя и най-сериозната стойност на това яке е отличната му компресионност. Като се има предвид, че якето тежи под 900 грама (за XL), възможността да бъде и събрано в малък размер е повече от отлична, като дори на фона на 35 литрова раница, полученият пакет е със скромни размери и не представлява трудност да се носи и закрепи дори отвън. За теста събрах якето по пещерняческият способ, отне време от порядък на половин минута, а крайният резултат е видим на снимките. Торбата, в която се събира якето, е предвидливо поставена в единия му джоб. Моят размер е XL, по-малките размери ще са още по-компактни.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0440.jpgПрегледи:1Размер:468.0 КБID:121

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0445.jpgПрегледи:1Размер:501.2 КБID:122

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0447.jpgПрегледи:1Размер:506.3 КБID:123

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0451.jpgПрегледи:1Размер:497.6 КБID:124

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP0455.jpgПрегледи:1Размер:504.1 КБID:125

  Якето е позиционирано от производителя като тактическа екипировка, за високопланински преходи и прочие. Носенето на раница върху него е удобно и без проблеми. Местата където раницата ляга са без елементи, които биха „убивали“ или пречели при сваляне и качване на раницата. Освен типичните приложения на такова яке, аз лично намирам още една функция, много практична. По-горе, писах, че системата за обличане с много слоеве няма алтернатива и е добре приета в сферата на професионалистите и любителите работещи в екстремни условия. Но тя има и за мен едни съществен недостатък, трудно приложима е в обичайни, да речем градски условия. Трудна и бавна за обличане, също толкова и за събличане. При това като влезете в офиса, е крайно неудобно да „сваляте слоеве“, още повече ако след малко ще излизате пак... А това яке, позволява да изберете и облечете каквото си искате и ви е удобно за ежедневната работа, а него да вземете за осигуровка. Носенето на якето в компресиран вид няма да бъде особено затруднение, и като тегло и като размер. При внезапна промяна на времето, дъжд, студ и силни пориви на вятър, якето веднага би осигурило пълна защита. Смятам, че поне при нашите климатични условия в София, ще е напълно достатъчно и за най-студените зимни дни, дори ако отдолу сте облечени с лек костюм. Същевременно ако якето бъде добавено като последен слой при пълно използване на другите слоеве на Helikon-tex, поне по нашите географски ширини, ветро и топлозащитата ще бъде достатъчна за всякакви метеорологични условия в който и да е сезон. Якето бе тествано в средно висока планина. Смятам, че това е неговото място, най-приложимо е на височини до към 2000 метра в нашите условия и зимен сезон. Нагоре за екстремни изкачвания и високи алпийски постижения, якетата с естествен пух са по-добра алтернатива. В средна и ниска планина, за мен пухът е непрактичен, защото всяко намокряне довежда до сериозни проблеми, както веднага с топлоизолационните свойства, така и по-късно с пране, разбиване на слепен пух и т.н. На височини под 2000 метра, или над, но през лятото, пухеното яке може много лесно да бъде намокрено и повредено, в такива условия синтетичните влакна нямат алтернатива. Лесно съхнат, лесно се пере, лесно се поддържа и трудно хваща плесени, дори при по сериозна влага.

  Приложения на якето: Като основна защита при обичайно обличане в градски условия. За дейности като къмпингуване, бивак, риболов, лов (с уговорката, че материята шуми и за някои видове лов не е подходящо). За дълго стоене на място, ако се очаква сериозен дъжд, комбинацията с дъждобран ще е задължителна. При по-сериозни преходи за да бъде практично трябва да се комбинира с някаква ултра лека мембрана. Ски и подобни дейности. Алпинизъм, за термо изолация в статични периоди в средна до висока планина. Аварийни комплекти, в автомобил и 4х4 за всякакви ситуации.

  Плюсове и минуси

  + Много компактно
  + Леко
  + Качествена изолация
  + Велкро ленти, на подходящи места и удобни
  + Удобна качулка, отлично настройваща се за различни ситуации
  + Комфортна яка
  + Добре обмислена кройка, удобни джобове
  + Качествени ципове

  - Външният слой материя шуми при ходен
  - Налично само в три цвята


  Якето се продава в www.arms-bg.com, към момента на публикацията цената му е 279 лв.
  VPetrov.photography
Зареждам...
X