Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Icebreaker термо бельо – топлина и изолация отвътре и отдолу

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Icebreaker термо бельо – топлина и изолация отвътре и отдолу

  Icebreaker термо бельо – топлина и изолация отвътре и отдолу

  07-05-2014, 05:40
  Бельото е дрехата, която е в пряк и директен досег с тялото. Това е първата защита от студ, но и първата от много възможни лиинии на защита от изпотяване и отвеждане на влагата далеч от кожата. Раници, обувки, якета са все неща, за които всеки турист и планинар знае и внимава при избора им, но бельото е нещо, в което отскро се вглеждат предимно професионалистите. А правилно подбраното бельо гарантира комфорт и приятно сухо усещане, пази нужната топлина, отвежда неприятната влага и в правилната комбинация с другите дрехи( т. нар. „трипалстов принцип на обличане“) гарантира широк температурен диапазон на ползване и предпазване от наистина ниски температури.

  По долу ще се спра на личния ми опит с уникалните продукти на новозеландската компания Icebreaker, безспорен лидер в изработката на бельо, чорапи( за тях виж тук) и дрехи от мериносова вълна. Основана сравнително скоро, през 1994 година, Icebreaker е иновативна компания, базираща производството си на уникалната вълна на новозеландските мериносови овце, живеещи в Южните Новозеландски Алпи на Южния остров. На това сурово място всяка нормална порода овце би загинала, но мериносовите овце, благодарение на уникалната си вълна просперират и през зимата с температури до -20 градуса, и лятото в жеги над 30 до 35 градуса. Вълната им е сезонна и през лятото имат тънък и нежен слой, докато за зимата той се удебелява и сгъстява значително.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Merino1.jpgПрегледи:2Размер:54.7 КБID:7154

  Именно тази специализация на вълната спомага за комфортния им живот в този широк температурен диапазон. Icebreaker работят с дългосрочни контракти с местни ферми, като по този начин дават възможност на фермерите да се чувстват сигурни в бизнеса си и да развиват целенасочено и планирано най-добрите качества на породата. Но какво точно прави толкова различна тази мериносова вълна? Естествено нейните уникални качества. Нека сравним обикновената вълна - 1, синтетичните влакна - 2 и мериносовата вълна - 3.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:Merino2.jpgПрегледи:2Размер:24.4 КБID:7155

  ​Традиционната вълна топли отлично, но се мокри лесно, съхне относително бавно, тежи значително, заема голям обем и мирише неприятно, след като се намокри. Синеттичните влакна са леки и бързо съхнещи, но понякога също миришат и са силно запалими. Мериносовата вълна комбинира най-доброто – тя е лека, бързо съхнеща, трудно запалима. Пази топло в студено време и разхлажда в топло. Нишката и е много по- тънка и фина от тази на традиционната вълна, което и обуславя уникалните и качества. От друга страна нишките на мериносовата вълна имат и естествени анти бактериални свойства, отблъскват бактериите и другите микроорганизми, по тях не могат да се прилепят соли от потта и поради тази причина тази вълна не мирише. И най-важното, това е 100% био продукт, резултат от преработката на трева, вода и слънце и като такъв е и напълно био разградим и възстановим. Ще попитате как така хем пази топло и хем разхлажда? Нека слезем малко по дълбоко в строежа на тъкан от такава вълна. В студено време вълната използва влагата от околния въздух, за да загрява тялото с помощта на процес, наречен сорбция на топлина. Хилядите нишки вълна в тъканта са навити и огънат, като образуват милиони малки въздушни джобчета, които действат като отлична изолация и държат топлината, отделяна от тялото вътре при него. В топло време се проявява отличното „дишане“ на мериносовата вълна и възможността и да транспортира влагата далеч от тялото. За това спомага и своеобразното вътрешно налягане, което се образува между слоя вълна и кожата на тялото и с негова помощ горещата влага се насочва навън през тъканта. Специалистите от Icebreaker използват принципа, заложен от природата при мериносовите овце и разработват цялостни системи от облекло. Бельото играе ролята на лятната, долна и финна вълна, а изработваните от тях връхни дрехи се явяват зимния, дебел и гъст слой от вълна. Съвсем логично и плавно природната стратегия на овцете намира модерното си приложени в дрехите за планина, а стъпвайки на природните „технологии“ и строгия си етичен и екоотговорен код от принципи, Icebreaker създават уникални изделия. И още нещо, всяко изделие има персонален код, чрез който през интернет може да се проследи целия път на продукта и да се стигне до конкретната ферма и едва ли не до конкретната овца, дала вълната точно за тази фланелка или чорапи.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9764.jpgПрегледи:2Размер:963.8 КБID:7162

  В това приключение във високата зимна Рила аз заложих на клин и плътно прилепваща блуза с дълъг ръкав от серията Oasis с 200 грама/метър 2 плътна тъкан от 100% мериносова вълна в черен цвят.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9756.jpgПрегледи:2Размер:1.11 МБID:7163

  Усещането е страхотно, бельото прилепва плътно по тялото, без да пречи на движенията и в същото време изолира прекрасно от студа. По ветровитите била под Славов връх така и не се наложи да обличам връхното си яке върху полара, просто без да изпотява, долния слой от дрехите прекрасно изолираше тялото ми и поддържаше отлична комфортна, не гореща, температура. Усещането на допир няма нищо общо с вълната, по скоро е като мек памук, приятно и меко, без да има риск от претриване или нещо подобно.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9760.jpgПрегледи:3Размер:1.12 МБID:7157

  Шевовете са изпълнени по специфична технология и са изключително здрави и плътни.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9758.jpgПрегледи:2Размер:585.1 КБID:7156

  На китките и глезените има еластичен подгъв за допълнителна здравина в тази зона

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9757.jpgПрегледи:2Размер:1.42 МБID:7158

  а на кръста на клина и широка ластична лента за плътно пристягане.

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG6501.jpgПрегледи:1Размер:276.7 КБID:7159

  Правят впечатление и още 2 неща - изключително компактния размер на бельото при пренасяне

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9761.jpgПрегледи:2Размер:832.7 КБID:7160

  и изключително бързото му изсъхване дори и на открито, при полеви условия

  Натиснете снимката за да я уголемитеИме:_IMG9763.jpgПрегледи:3Размер:965.9 КБID:7161

  Досега не бях ползвал висок клас термо бельо, но оттук нататък не мисля повече да посещавам високата планина без него. А когато човек вечер се отпусне в топлия спален чувал ( за него тук)бельото на Icebreaker става прекрасна нощница, която в комбинация с синтетичния пух и изолации на чувала става прекрасно работеща система за комфортен и топъл сън под ярките звезди над Рила.

  Изделията на Icebreaker могат да бъдат открити в магазини Стената, официален вносител за България.Цената конкретно на клина Oasis e 115 лева и на блузата 123 лева, но в момента са в дългосрочна промоция с 30% отстъпка на цени от 79 и 86 лева съответно, което прави покупката им крайно изгодна. И повярвайте ми, всеки вложен лев си струва, разликата между това и памучната тениска е като между луксозен автомобил с климатик и открита каруца.

  Плюсовете са много, но най-важните са:
  + отлична термоизолация
  + правилна терморегулация, не изпотява
  + удобство при носене
  + не мирише

  Като минус бих отбелязал основно едно нещо и това е относително високата цена


  При представяне на промокода, отбелязан по-долу, в магазини Стената ползвате 10% отстъпка за всички предлагани продукти
  ADV1974СТЕНАТА
  Тази отстъпка не се комбинира с други промоции и отстъпки и важи еднократно. За да ползвате тази отстъпка, моля разпечатайте промокода и го носете със себе си.

Зареждам...
X